Τετάρτη, Μάρτιος 22, 2023
22/12, 10:12

Η Ελληνική ναυτιλία στηρίζει το πρόγραμμα διάσωσης AMVER και τις δράσεις του Propeller Club

Με την συμμετοχή 247 ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εκπροσωπούν 1.976 πλοία στο πρόγραμμα διάσωσης ζωών στη θάλασσα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η απονομή των βραβείων AMVER και ο εορτασμός για την 30η επέτειο του συστήματος στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Propeller Club του Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, και το «παρών» έδωσαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Κυβέρνησης, κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και ανώτεροι εκπρόσωποι από ολόκληρη σχεδόν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.
Το Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα για αυτό το Σύστημα έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου 1958, με τις προσπάθειες της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας. Πάνω από 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER από το 2000 έως σήμερα και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες ναυτικών και σκαφών ελληνικών συμφερόντων. Περισσότερα από 11.000 διεθνή πλοία συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER και κατά μέσο όρο 6.300 πλοία προστίθενται στο δίκτυο AMVER κάθε μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής του AMVER Center λαμβάνει καθημερινά πάνω από 40.000 μηνύματα AMVER.
Η εκδήλωση άνοιξε με ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Κωστή Φραγκούλη, Προέδρου του Propeller Club Πειραιά και Αντιπροέδρου του International Propeller Club of the United States.
«Τιμούμε τα πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες τους. Τιμούμε όλους εσάς που βρίσκεστε στο τιμόνι των αποφάσεων και στηρίζετε αυτό το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, που ξεκίνησε το 1958 στον Βόρειο Ατλαντικό και επεκτάθηκε παγκοσμίως από το 1971», πρόσθεσε ο κ. Φραγκούλης.
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος τόνισε: «Η ελληνική Ναυτιλία παραμένει σταθερά ως ηγέτιδα δύναμη στην Παγκόσμια Ναυτιλία. Ειδικότερα, ελέγχει το 32% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 25% των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 22% του στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 59% της χωρητικότητας της ΕΕ. Περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου ή 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία.
Οι Έλληνες ναυτικοί και οι εταιρείες που είναι πίσω τους και  τους οποίους τιμούμε σήμερα έχουν κάνει πράξη το φιλότιμο συμμετέχοντας με τα πλοία τους στις προσπάθειες να σωθούν ζωές.».
Η Mary Olson, Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εκφώνησε ομιλία εκ μέρους του Εξοχότατου George James Tsunis, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επίτιμου μέλους του Propeller Club Πειραιά. Η κα Olson επανέλαβε τη σπουδαιότητα των Βραβείων AMVER και τόνισε τη σημασία της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με όλες τις ελληνικές εταιρείες που τιμήθηκαν με τα φετινά Βραβεία AMVER.
Πριν το χαιρετισμό της, η Αντιναύαρχος Laura M. Dickey τίμησε το Propeller Club Πειραιά για την επιτυχή προώθηση του Προγράμματος AMVER και για την ετήσια διοργάνωση απονομής των Βραβείων στην Ελλάδα επί 30 χρόνια.
Στο τέλος του χαιρετισμού της η Laura M. Dickey έλαβε βραβείο από την Δανάη Μπεζαντάκου, Γενική Γραμματέα του Propeller Club Πειραιά, για την προσφορά της στο Σύστημα AMVER.
Εκπρόσωποι του Propeller Club και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας μοιράστηκαν τις απόψεις και τις εντυπώσεις τους για το Propeller Club κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έκανε αναδρομή στα πρώτα βήματα της διοργάνωσης απονομής των βραβείων και παρουσίασε προσωπικές ιστορίες από την πορεία των AMVER Awards, ξεκινώντας από τα πρώτα Βραβεία AMVER κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, στις αρχές της δεκαετίας του '90, καταγράφοντας την αύξηση των βραβευθέντων Ελλήνων από 45 το 1992 στο φετινό ρεκόρ των 247, αλλά και αναδεικνύοντας τις αξίες αυτής της πρωτοβουλίας για θάρρος, φιλότιμο και ανθρωπιά, καθώς και πραγματικές ιστορίες διάσωσης, όπως τα περίπου 120 άτομα που σώθηκαν κοντά στις ακτές της Λιβύης από ελληνικό σκάφος. Το βίντεο παρουσίασε τις σκέψεις των Στέφανου Κωστόπουλου, Γρηγόρη Τιμαγένη, Κώστα Κωνσταντίνου, Γιώργου Ξηραδάκη, Νίκι Παπαδάκη, Μάρκου Φόρου, Βλάσση Κατράντζου, Αντώνη Φαράκλα, Κώστα Ρόκκου, Μάριου Κυριακού, Θεόδωρου Κόντε, Νίκου Τσαβλίρη, Δημήτρη Φαφαλιού, Κωστή Φραγκούλη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τελετή απονομής των βραβείων.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, η Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα Mary Olson, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Προέδρος του Propeller Club Πειραιά και Αντιπροέδρος του International Propeller Club of the United States Κωστής Φραγκούλης και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Χρήστος Τιμαγένης απένειμαν τα Top Ten Companies Award στις εταιρείες: The Angelicoussis Group (114 πλοία), TMS Group (97 πλοία), Technomar Shipping Inc (80 πλοία), Capital Shipmanagement Corp (75 πλοία), Tsakos Group of Companies (74 πλοία), Star Bulk (70 πλοία), Thenamaris (Ships Management) Inc (62 πλοία), Danaos Shipping Co Ltd (62 πλοία), V Ships Greece Ltd (61 πλοία) και Euronav Ship Management (Hellas) Ltd (50 πλοία). Οι τρεις πρώτες εταιρείες έλαβαν επίσης τα Fidelity Awards, τα οποία απονέμονται σε εταιρείες με τα περισσότερα πλοία στο Σύστημα AMVER την τελευταία δεκαετία. Ο Όμιλος Αγγελικούση (1.010 πλοία) κέρδισε το Χρυσό Βραβείο, το Ασημένιο ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκος (672 πλοία) και η Thenamaris (Ships Management) Inc κέρδισε το Χάλκινο στην ίδια κατηγορία (614 πλοία). Τα Fidelity Awards απένειμαν ο Α' Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Ιωάννης Αργυράκης, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Γιάννης Μπελούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, Υποναύαρχος Δημήτριος Κατάρας, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Δωρεών και Υποτροφιών του Propeller Club Πειραιά Κατερίνα Σταθοπούλου.
Τα Rescue Awards απονεμήθηκαν στους: Seamar Management S.A. (για την επιχείρηση διάσωσης του M/V Pnagea), V Ships Greece Ltd (δύο βραβεία διάσωσης, M/V Methoni και M/V York), Eastern Mediterranean Maritime (για το M/V Agioi Fanendes), Polembros Shipping Limited (για το M/V Resilient Warrior), Star Bulk (τρία βραβεία, για τα M/V Star Marianne, M/V Star Pauline και M/V Star Dorado), Euronav Ship Management (Hellas) Ltd (τρία βραβεία, για τα M/V Quebec, M/V Antigoni, M/V Cedar), Latsco Shipping Ltd (για το M/V Fos Athens), Meadway Bulkers Ltd (για το M/V Integrale), Arcadia Shipmanagement Co Ltd (για το M/V Aegean Dream), Sun Enterprises (για το M/V Christina), Navarone S.A. (για το M/V Seapearl), Balthellas Chartering S.A. (για το M/V St Dimitrios) και Bulkseas Marine Management S.A. (για το M/V Arcturus). Συνολικά, δεκαοκτώ από τα σκάφη αυτών των εταιρειών συμμετείχαν σε αποστολές διάσωσης τους τελευταίους 12 μήνες και έσωσαν συνολικά 410 άτομα. Τα Rescue Awards απένειμαν η Αντιναύαρχος Laura M. Dickey, ο Β' Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης, ο Ταμίας του Propeller Club Πειραιά Δημήτρης Βασιλάκος και ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Club Γιώργος Καλλιάνης.
Η Θωμαΐς Απέργη και οι Locomondo διασκέδασαν τους καλεσμένους με την μουσική τους, σε μια βραδιά που έφερε κοντά την ελληνική ναυτική κοινότητα για να γιορτάσει τη συμβολή της στην ασφάλεια στις θάλασσες του κόσμου.
Η εκδήλωση AMVER Awards 2022 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πλατινένιοι Υποστηρικτές ήταν:  Alba Graduate Business School, Castor Maritime, D.K. Fotinakis, Franman, Ionic, MAN Energy Solutions, M Maritime, Marshall Islands Registry, Tsakos Group of Companies,  τους Χρυσούς Υποστηρικτές American Bureau of Shipping, Aegean Shipping, Allied Shipbroking, Angelicoussis Group of Companies, BCA College, Blue Planet Shipping, Bright Navigation, Capital Shipmanagement, Costamare Shipping, Crossworld Marine, Diaplous Group, DNV, FelixBni, Laskaridis Shipping Company, Latsco Marine Management, Lloyd's Register, Magna Marine, Marichem Marigases Worldwide Services, Metropolitan College, Minoa Marine, Moore, Navarone, Navigator Shipping Consultants, Navios Maritime, PPG, Rina, Safe Bulkers, Seagate Navigation, Star Bulk, Wingu Suite.
Ασημένιοι Υποστηρικτές: Α.M. Nomikos, Alberta Ship management, Bureau Verita, Chartworld Shipping, Dorian LPG, Euronav, Liberian Registry, Marine Support, Marla Dry, Pavimar, Prime Marine, Samos Steamship, Seamar Management, Technomar Shipping, Thenamaris, TMS Group of Companies, YANMAR Group.
Χάλκινοι Υποστηρικτές: AB Maritime, Alassia, Alma Shipmanagement & Trading S.A, Alpha Gas, Andriaki Shipping, Anosis Maritime, Anthony Giavridis, ARKAS Hellas, Aspida Travel, Bahamas Maritime Authority, Ballas Promotions, Balthellas, Benefit Software, Centrofin Management, Chugoku Marine Paints, Clarksons, Class NK, Controls and Automation Stavros Kassidiaris S.A, Contships, Danelec, Drew Marine, Eastern Mediterranean Maritime, ERMA First, Fafalios Shipping, FARAD, Forte Maritime Security, Furuno Hellas, GAC, Gaslog, Genimar, Golden Cargo, Golden Coast Marine, Handy Chart, KEFI S.A, KONKAR, KTE Company Limited, Kyklades Maritime Corporation, LMZ Shipping, Load Line Marine, M.T. Maritime, MacGregor Greece, MAEM, Major & Grove, Marine Tours, MAST Maritime Services, Mylaki Shipping Agency, Naniwa Pump, Nereus Shipping, Oceanfleet Shipping, Optimum Group, Oriani Hellas, Perosea Shipping, Piraeus Port Authority SA, Polembros, Posidonia Events, PYXIS, Seapioneer, Seabright, Sealink, Seanergy, Seascape Marine and Trading, Seaven, Seven Seas Investment Fund, ShipParts, SKF, SuperEco, Survitec, Target Marine, The Swedish Club, Timagenis Law Firm, Tototheo Maritime, Unibros, Union Commercial Incorporated, V.SHIPS Greece, Zepos and Yannopoulos Law Offices.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share