Τετάρτη, Νοέμβριος 30, 2022
29/09, 10:09

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Ανδρέα Χατζηγιάννη από την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών

Η ανάδειξη για ακόμη μια 3ετία του πλοιοκτήτη Ανδρέα Χατζηγιάννη ως προέδρου αποτελεί απόδειξη της σωστής πλεύσης που ακολουθεί η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών παρά τις ανοιχτές προκλήσεις.

Σε δεξίωση που παρέθεσε στο Cyprus Tower στην Κηφισιά, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριου Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εργασίας της Ελληνικής κυβέρνησης, κύριου Κωστή Χατζηδάκη, ο κύριος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στη συμβολή της ναυτιλίας προς εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας, την κρίσιμη τρέχουσα περίοδο. Προειδοποίησε δε, για μη στοχευμένες πολιτικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με εχθρικές ενέργειες. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή ναυτιλία να αλωθεί από ξένες και αντίπαλες δυνάμεις που αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό όραμα και κινούνται μακράν των αρχών της Ευρώπης. Ζήτησε επί τούτου μη εφησυχασμό και εντονότερη παρεμβατικότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στους εφοπλιστές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίκαιρο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους πλοιοκτήτες ότι, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση του ισότιμου ανταγωνισμού, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν οι εν λόγω κυρώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και τη διατήρηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας και κατ’ επέκταση της κυπριακής και ελληνικής σημαίας.

Η Κυβέρνηση ανέφερε, θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξη της στη ναυτιλία, να αφουγκράζεται τα προβλήματα, αλλά και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις και εισηγήσεις, για να ανταποκρινόμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες του τομέα.

“Και τούτο”, σημείωσε, “διότι έχουμε απόλυτη επίγνωση, και το σημαντικότερο, απόλυτη εμπιστοσύνη, ότι για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, απαιτείται η δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας, ευήκοον ους εις όσους γνωρίζουν καλύτερα από μας τα δρώμενα στην εμπορική ναυτιλία”.

Οι Κύπριοι εφοπλιστές χάρισαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα δώρο γεμάτο συμβολισμούς. Ασημένιο πιστό αντίγραφο τετράδραχμου της ελληνιστικής εποχής, με την πλώρη ενός πλοίου, στην οποία σαλπίζουσα εμφανίζεται η θεά Νίκη. Στο συγκεκριμένο νόμισμα, η πλώρη του πλοίου προβάλλει ως σύμβολο της νίκης του Μακεδόνα Δημήτριου του Πολιορκητή επί του Πτολεμαίου του Ά στην Σαλαμίνα της Κύπρου το 306π.Χ.

Ηχηρές προσωπικότητες της Κυπριακής και Ελληνικής ναυτιλίας, έδωσαν το παρόν τους στη δεξίωση στην Κηφισιά. Πόλυς Χατζηωάννου, Πάνος Λασκαρίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Βενιάμης, Σουζάνα Προκοπίου, Άννα Αγγελικούση και Θανάσης και Αντρέας Μαρτίνος ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων.

Κατά τον απολογισμό πεπραγμένων που προηγήθηκε στην Γενική Συνέλευση, ο κύριος Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε στις φουρτούνες που προκαλούν στην κυπριακή ναυτιλία οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και την ανισότητα που προκύπτει στον ανταγωνισμό. Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση από την Ε.Ε. του ETS (Συστήματος Εμπορίας Ρύπων), με πρόφαση τη μείωση των ρύπων.

Στην Εκλογική Συνέλευση, παρέστη και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος ενημέρωσε και αντάλλαξε απόψεις με τους Κύπριους πλοιοκτήτες για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή και Διεθνή Ναυτιλία. Ο κύριος Δημητριάδης ανέπτυξε στους εφοπλιστές το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση και αφορά στη δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας. “Ο περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.) Νόμος του 2022”, όπως είπε, θα δώσει την ευχέρεια για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού προϊόντος της Κύπρου.

O Yφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου ανέλυσε και την πρόοδο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση του Κυπριακού νηολογίου, αλλά και για την προσέλκυση νέων της Κύπρου, στις ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές.

Tην Εκλογική Γενική Συνέλευση των Κυπρίων εφοπλιστών απασχόλησαν:

  • • Η Δημιουργία Ναυτιλιακής εταιρείας.
  • • Οι αλλαγές που προωθούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του κανονισμού “Fuel EU”, που ενθαρρύνει – υποχρεώνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να κάνει στροφή στη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων.
  • • Η συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, για εξασφάλιση κάλυψης από τα P&I (Protection and Indemnity) Clubs.
  • • Οι παράνομες επισκέψεις πλοίων υπό σημαία Παναμά και Μάλτας, στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Το νέο Διοικητικό Συμβουλίου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών καταρτίζεται ως ακολούθως: Ανδρέας Χατζηγιάννης – Πρόεδρος, Πόλυς Β. Χατζηωάννου – Αντιπρόεδρος, Αναστάσιος Δαυίδ – Αντιπρόεδρος, Χρίστος Χρυσάνθου – Αντιπρόεδρος, Γιώργος Μούσκας – Αντιπρόεδρος, Ζαχαρίας Ζαχαρίου – Αντιπρόεδρος, Νικόλ Μυλωνά – Αντιπρόεδρος, Νίνος Γιαμάκης – Ταμίας, Θανάσης Μαρτίνος – Μέλος, Ιωάννα Προκοπίου – Μέλος, Χάρης Βαφειάς – Μέλος, Γιάννης Κούστας – Μέλος, Νικόλας Χατζηγιάννης – Μέλος, Ηλίας Αγγελάκος – Μέλος, Νίκος Β.Χατζηωάννου – Μέλος, Αντώνης Μικελλίδης – Μέλος, Eberhard Koch – Μέλος, Κίκης Μούσκας – Μέλος, Μαρκ Κληρίδης – Μέλος,  Γιώργος Τσαβλίρης – Μέλος.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share