Τρίτη, Μαϊος 30, 2023
03/11, 10:11

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης στη Ναυτιλιακή Λέσχη

Σε κλίμα ενθουσιασμού και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η ομιλία του ελληνοαμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργου Τσούνη που έλαβε χώρα στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Piraeus Marine Club ο πρόεδρος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος με συγκίνηση παρουσίασε το επαγγελματικό και διπλωματικό background του Γιώργου Τσούνη.
Ο Γιώργος Τσούνης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967 στο Queens της Νέας Υόρκης από τους Τζέιμς και Ελένη Τσούνη (μετανάστες πρώτης γενιάς με καταγωγή από τον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας). Μεγάλωσε και φοίτησε στη Νέα Υόρκη, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα σε ελληνικό σχολείο. Αποφοίτησε από το Λύκειο "Commack High School" το 1985.
Σπούδασε Κλασσικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) το 1989. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Τζονς στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας πτυχίο (JD) το 1992. Αμέσως πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση, στη νομική εταιρεία "Rivkin Radler LLP", στο Λονγκ Αϊλαντ.
Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος γνωστών εταιρειών και υπήρξε Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα.
Υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος στην πόλη του Χάντινγκτον και ως σύμβουλος στην Επιτροπή Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στον Γερουσιαστή Αλφόνς Ντ΄Αμάτο, καθώς και ως ανώτερο μέλος του προσωπικού της προεκλογικής εκστρατείας του 1994 του τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι. Έχει επίσης υπηρετήσει ως δικηγόρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης.
Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) και συνιδρυτής, του ξενοδοχειακού ομίλου «Chartwell LLC».
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Initiative και άλλων ομογενειακών σωματείων. 
Ο κ. Τσούνης έχει τρία παιδιά και είναι παντρεμένος με την ομογενή διδάκτωρ Φυσικοθεραπείας Όλγα Αντζουλή.
Ως γνωστόν ο κ. Τσούνης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου 2022 και αποτελεί σύμφωνα με τους ομογενείς του στην Αμερική η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.
Στην ομιλία του ο κ. Τσούνης αναγνώρισε την πρωτοπορία της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο εκφράζοντας ως ελληνοαμερικάνος τον θαυμασμό του για το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας μας που οφείλεται στις ικανότητες και την προσωπικότητα των ανθρώπων που διοικούν τις ναυτιλιακές εταιρείες στο γραφείο και στο πλοίο.
Ο κ. Τσούνης επεσήμανε ότι η ναυτιλία έχει σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές αξίες και την ευημερία του Δυτικού Κόσμου και η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το άριστο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ευχαρίστησε την ελληνική ναυτιλία για την υποστήριξή της στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον όσων χωρών καταπατούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης.
Στον ενεργειακό τομέα ο κ. Τσούνης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος και αναφέρθηκε στα ενεργειακά σχέδια που υλοποιούνται για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Για την κλιματική αλλαγή τόνισε την ανάγκη επίτευξης βιώσιμων λύσεων με την χρήση ανανεώσιμων πηγών και την συνεργασία όλων των φορέων κρατών και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας είναι τεράστια για την επίτευξη πρακτικών και ρεαλιστικών λύσεων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.
Όπως επεσήμανε η ελληνική ναυτιλία διαθέτει τις ικανότητες και τις γνώσεις να προτείνει στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις που θα αντικαταστήσουν τις επόμενες δεκαετίες τα καύσιμα που προέρχονται από τον άνθρακα.
Κλείνοντας τόνισε ότι προσβλέπει στο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και ένα πράσινο μέλλον.
Φωτογραφίες : Νίκη Πατεράκη

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share