Τετάρτη, Μάρτιος 22, 2023
27/10, 10:10

Malta Maritime Summit 2022

Με διακεκριμένους ομιλητές και με τη συμμετοχή αξιόλογων στελεχών της διεθνούς ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε το Malta Maritime Summit  από τις 3/10 έως και τις 7/10/2022.
Το συγκεκριμένο Forum πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια την ίδια εποχή με εξαίρεση το έτος 2020 που δεν έλαβε χώρα λόγω του κορονοϊού.
To Opening και το Reception έλαβαν χώρα στις 3 Οκτωβρίου 2022 στο Harbour Cruise και τα ακόλουθα awards απονεμήθηκαν στους παρακάτω βραβευθέντες:

 • Dr. Arvid Pardo – Απονομή του Lifetime Contribution to Maritime Law, 2022.
 • Mr. Joseph Curmi - Απονομή του Lifetime Contribution to the Maltese Merchant Shipping 2022.
 • Dr. Stefan Micallef, Απονομή του Lifetime Contribution to the Protection of Marine Environment 2022.
 • Ing. Paul Cardona - Απονομή του Lifetime Contribution to the Yachting Industry 2022.
 • H.E. Litack Lim – IMO in recognition of establishment of IMLI – MALTA (1988), 2022.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου οι κάτωθι διακεκριμένοι ομιλητές άνοιξαν τη συνεδρία με θέμα «Maritime Policy – Maritime Politics»: H.E. Litack Lim – IMO, President Roberta Metsola, Comm. Valean, Minister Aaron Farrugia
Με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Θεοχαρίδη στο 1ο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν:

 • Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Μεταφορών της Μάλτας, κος. Aaron Farrugia
 • Ο Υπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κος. Βασίλειος Δημητριάδης,
 • Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας κος. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
 • Jose Maria Costa από την Πορτογαλία.

Στη συνέχεια η κα Ιωάννα Προκοπίου συντόνισε ένα σημαντικό πάνελ με τους εξής ομιλητές:

 • Καθηγητή κ.. Θεόδωρος Θεοχαρίσης,
 • κ. Σωτήρης Ράπτης και
 • Ρrofessor Gian Enzo Duci.

Το επόμενο πάνελ με θέμα “H επίδραση της ισορροπίας και της ψηφιοποίησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία είχε συντονιστή τον Καθηγητή κον. Άγγελο Παντουβάκη.  
Στο πάνελ παρευρέθησαν οι:

 • κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου,
 • Mrs. Maja Markovcic Kostelac

Το θέμα του επόμενου πάνελ ήταν “Τεχνοκράτες ενάντια της ναυτιλιακής βιομηχανίας” με Συντονιστή τον κ. Nigel Lawry.
Στο πάνελ ήταν παρόντες οι:

 • κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου,
 • Mr. Ivan Sammut

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, οι κάτωθι διακεκριμένοι ομιλητές άνοιξαν τη συνεδρία με θέμα «Environment / Sustainable Shipping Industry and Blue Economy».

 • Comm. Sinkevicius,
 • Minister Miriam Dali,
 • Former Com. Karmenu Vella Kom

Η εφαρμογή του Paris Agreement και το Eυρωπαϊκό Green Deal στη διεθνή Ναυτιλία ήταν το θέμα του 1ου πάνελ με συντονιστή τον κ. Ανδρέα Χρυσοστόμου και συμμετείχαν: Dario Bochetti, Isabelle Ryckbost, Paul Altena  Tamara Ioseliani.
Οι εκδοχές και δυσκολίες της ψηφιοποίησης και το cyber security ήταν το θέμα του πάνελ με συντονιστή τον κ. Σπυρίδωνα Ζολώτα, Γενικόν Διευθυντή RINA Hellas.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Leendert Bal, Thijs Timmerman,Ξανθός Κυριακού,Δημήτριος Ζησιμόπουλος, Massimo Ghisleni
Η Μπλε Οικονομία – Μύθος ή πραγματικότητα? Ήταν το θέμα του πάνελ με συντονιστή τον κ. Karmenu Vella Kom. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Paul Holthus, Mr. Jason Joseph Agius, Dr. Αναστασία Κυρίτση, Mr. Marco Fiori, Mr. Baochun Wang
Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών ανακυκλώσεων με συντονιστή τον κον. Namrata Nadkarni ήταν το επόμενο πάνελ που συμμετείχαν οι:

 • Dr. Ευάγγελος Χατζηγιάννης,
 • Captain Uday Yellapurkar

Την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, οι κάτωθι διακεκριμένοι ομιλητές άνοιξαν τη συνεδρία με θέμα «Financial & legal demands, post covid, Ramifications of the War/Geopolitics»:

 • Professor Edward Scicluna, Sandro Mangion

Το θέμα του 1ου πάνελ ήταν Βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και διακυβέρνηση της Ναυτιλίας με Συντονιστή τον Dr. Χρήστο Σιγάλα.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Enrico Molisani, κα. Ξακουστή Μερίκας
Επίσης, έγινε παρουσίαση από τον Καθηγητή Enzo Duci για το post pandemic και τις επιπτώσεις του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου.
Το επόμενο πάνελ είχε θέμα “Οι τραπεζικοί κανονισμοί δημιουργούν αμφιβολίες”.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Mrs. Sara Engerer, Dr. Geraldine Spiteri Lucas, Mrs. Tania Carracelas Boubeta.
Οι Εναλλακτικές οικονομικές λύσεις και ευκαιρίες για το 2022 απασχόλησαν το επόμενο πάνελ ομιλητών με συντονιστή τον Jim R Lawrence.
Συμμετείχαν οι Dr. Nick Curmi, Δρ Χρήστος Σιγάλας, Joseph Portelli Dr. Matthew Xerri
Νομικές εφαρμογές ψηφιοποίησης- περιστάσεις, υπευθυνότητα, cyber security, με Συντονιστή τον κον. Παναγιώτη Σιγάλα ήταν το θέμα του επόμενου πάνελ. Συμμετείχαν οι: κα  Φωτεινή Δημοπούλου και Dr. Ian Gauci
Την τέταρτη ημέρα του συνεδρίου με θέμα Yachting / Sea Tourism, οι κάτωθι διακεκριμένοι ομιλητές άνοιξαν τη συνεδρία: Υπουργός Τουρισμού Μάλτας Mr. Clayton Bartolo, Πρόεδρος Τουρισμού Dr. Gavin Gulia.
Συνέργια μεταξύ yachting και Τουριστικής / Ναυτιλιακής Βιομηχανίας (Sea Tourism – Cruising & Yachting) ήταν το θέμα του πάνελ με συντονιστή τον Dr. Nicholas Valenzia.
Συμμετείχαν οι: Mr. Phil Noad, Mr. Stephen Xuereb, Κος. Θεόδωρος Κόντες, Ing. Paul D Cardona.
Στη πρώτη συνεδρία της 7ης Οκτωβρίου 2022 έγινε αναλυτική παρουσίαση από τον κ. Θεόδωρο Κόντε για την Βιομηχανία της Κρουαζιέρας γενικά, τα αποτελέσματα, τα στατιστικά στοιχεία και οι προσδοκίες. Επίσης έγινε αναφορά στο Yachting με στοιχεία για τις Mαρίνες, κυρίως στον ελληνικό χώρο.
To Συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχε μεγάλος αριθμός καλεσμένων και μελών του κλάδου παγκοσμίως.  Ικανοποιητικός ο αριθμός από τον ελληνικό ναυτιλιακό κύκλο παρευρέθηκε και συμμετείχε στα πάνελς. Υπήρξε μεγάλη προσφορά από σπόνσορες και υποστηρικτές οι οποίοι εμπλούτισαν το event κατά την διάρκεια των συνεδρίων αλλά και μετά αυτών, ικανοποιώντας πλήρως τους σύνεδρους.
Στο MALTA MARITIME SUMMIT 2022 παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων από τον διεθνή χώρο οι οποίοι αναφέρθηκαν μέσα από τα άρθρα τους στα θέματα που συζητήθηκαν στο Συνέδριο. 
Βασικοί supporters του συνεδρίου ήταν:  Minister for Transport, GM International Services Ltd, Transport Malta, GM group, Malta Enterprise, Grimaldi Group, East med Maritime Ltd, Arcadia Shipmanagement, Seatraders SA, Studio Legale Lauro, Thenamaris, Valletta Cruise Port και άλλοι χορηγοί.
Το επόμενο Συνέδριο του MALTA MARITIME SUMMIT θα πραγματοποιηθεί στις 7-11 Οκτωβρίου 2024.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share