Σάββατο, Ιούλιος 27, 2024
30/05, 10:05

Σεμινάριο της ΕΕΝΜΑ για την εναλλακτική ναυτική ενέργεια Blue Connect της ERMA FIRST

Με το παγκόσμιο νομοθετικό τοπίο για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και τις πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των καυσαερίων να είναι σε εξέλιξη και την χρήση της ενέργειας από την ξηρά στην ακτοπλοΐα να λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πλοιοκτήτες των επιβατηγών πλοίων ενημερώνονται συνεχώς για τις δυνατότητες της ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό η EENMA, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων διοργάνωσε ένα σεμινάριο για την λύση Blue Connect εναλλακτικής ναυτικής ενέργειας Alternative Maritime Power AMP της ERMA FIRST.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ Χαράλαμπος Σημαντώνης, η πρόεδρος της ERMA FIRST Ελενη Πολυχρονοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ERMA FIRST Κώστας Σταμπεδάκης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΝΜΑ Βασίλης Τερζής, Γιώργος Αλεξανδράτος, Δημήτρης Σπυριδάκης, η προεδρος της Wista International Ελπη Πετράκη, μέλη της ΕΕΝΜΑ και στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Ομιλητής ο Δημήτριος Τσούλος υπεύθυνος του πακέτου Blue Connect της ERMA FIRST.

Tο BLUE CONNECT συμβάλλει στην απρόσκοπτη σύνδεση ενός σκάφους με το ηλεκτρικό δίκτυο ενός λιμανιού προκειμένου να τροφοδοτήσει τα συστήματα και τον εξοπλισμό του σκάφους κατά την κατασκευή του.

Αυτό επιτρέπει την απενεργοποίηση των γεννητριών ντίζελ του πλοίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του θορύβου και των εκπομπών, όπως τα σωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, τα οξείδια του θείου, τα οξείδια του άνθρακα και τις οργανικές ενώσεις.

Το BLUE CONNECT θα συμβάλει στους στόχους της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κανονισμών CARB των Ηνωμένων Πολιτειών και των μέτρων μείωσης του άνθρακα του ΙΜΟ.

Το BLUE CONNECT περιλαμβάνει έναν μετασχηματιστή ισχύος, ο οποίος μετατρέπει την υψηλή σε χαμηλή τάση, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό διανομής για την προστασία του πληρώματος και του εξοπλισμού. Η λειτουργία ελέγχεται και παρακολουθείται από τον Κύριο Πίνακα Ελέγχου του Shore Connection. Η εναλλαγή ισχύος υποστηρίζει το συγχρονισμό από ακτή σε σκάφος για να αποφευχθεί το black out κατά τη σύνδεση. Το σύστημα μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στο AMS ή/και στο PMS ενός σκάφους.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η νέα συσκευή ενεργειακής εξοικονόμησης FlexCap της ERMA FIRST που τοποθετείται στην προπέλα του πλοίου και αποδίδει 2-5% οικονομία καυσίμων μειώνοντας την δίνη του πλοίου και βελτιώνοντας τους δείκτες CII και EEXI.

Τέλος τα στελέχη της ERMA FIRST ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕΝΜΑ για το σχέδιο του συστήματος κατακράτησης άνθρακα CCS Capture Carbon System το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγα χρόνια και θα δώσει καθοριστική λύση στην μείωση εκπομπών του άνθρακα.

Το σύστημα CCS της ERMA FIRST χρησιμοποιεί τεχνολογία απορρόφησης για την ανάμειξη των καυσαερίων CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) με έναν ιδιόκτητο διαλύτη αμίνης, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνεται για να παραχθεί μια χημική αντίδραση που αντιστρέφει την απορρόφηση και διαχωρίζει το CO2 από τον διαλύτη. Το CO2 από τη διαδικασία αυτή υγροποιείται και αποθηκεύεται υπό κρυογονικές συνθήκες στο πλοίο, ενώ ο διαλύτης είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί ξανά στην ίδια διαδικασία, δημιουργώντας έναν αναγεννητικό βρόχο για το CCS. Με τη δυνατότητα δέσμευσης σημαντικής ποσότητας CO2 από τις εκπομπές καυσαερίων, οι πλοιοκτήτες και οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να επιτύχουν και να υπερβούν τους ενισχυμένους στόχους μείωσης των εκπομπών του ΙΜΟ, αυξάνοντας παράλληλα τον κύκλο ζωής των πλοίων τους.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share