Σάββατο, Ιούλιος 27, 2024
30/05, 10:05

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά “Ένας τζέντλεμαν της πολιτικής”

Ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά ξεκίνησε την ομιλία του αποτείοντας τιμή στη ναυτιλιακή δημοσιογραφία και εκφράζοντας την λύπη του για την πρόσφατη απώλεια της Λίζας Μαρέλου και του Σέργιου Τράμπα αλλά και του Ηλία Καλαποθαράκου εκδότη του ELNAVΙ για τον οποίο μίλησε ο Γ. Ξηραδάκης.

Με χορηγούς την Franman, Eastern Mediterranean, Triton Maritime και Tsakos Group πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του πρώην ευρωπαϊκού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ναυτιλίας και διευθύνων σύμβουλος της XRTC επεσήμανε την σημασία της Ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομική αλυσίδα καθώς αποτελεί την κορυφαία παγκόσμια δύναμη και ως τούτου καλούνται οι νέοι ευρωβουλευτές να προασπίζουν τα συμφέροντα της διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της στα λιμάνια του κόσμου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει υπηρετήσει τις αξίες και τις αρχές της Ελληνικής ναυτιλίας ως ευρωπαϊκός επίτροπος αλλά και υπουργός.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στους τομείς της γεωπολιτικής ασφαλείας και της ενέργειας σε μια φάση κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι παρενοχλήσεις από τους Χούτι και οι τοπικοί πόλεμοι που δυσκολεύουν την αποστολή της Ελληνικής ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ναυτιλία προσφέρει την γεωπολιτική ασφάλεια και ενεργειακή αυτάρκεια υποστηρίζοντας τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ευρ. Ένωσης. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 50% των σιτηρών της Ουκρανίας μεταφέρθηκε από ελληνικά πλοία και το 80% του εφοδιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας πραγματοποιείται από την ναυτιλία και κυρίως την ελληνική αφού κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ αναγνωρίζει το ρόλο της ναυτιλίας με τις αποφάσεις της θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της γι’ αυτό θα πρέπει οι νέοι ευρωβουλευτές να’ χουν υπόψη τους ότι πρέπει να ενισχύσουν τις πολιτικές για την προστασία των συμφερόντων της ναυτιλίας.

Ο κατακερματισμός των θεμάτων της ναυτιλίας σε διαφορετικές διευθύνσεις ανταγωνιστικότητα, μεταφορές κτλ δεν βοηθούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Η εξάρτηση επίσης από μη ευρωπαϊκά ναυπηγεία θα πρέπει να προβληματίσει την ΕΕ γι αυτό ήλθε η ώρα για την θέσπιση νέου χαρτοφυλακίου για την ναυτιλία στην ΕΕ με την ανάληψη από Ευρωπαίο επίτροπο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της απανθρακοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το χαρτοφυλάκιο θα’ χει θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, νέες τεχνολογίες, προστασία ναυτιλιακών οδών, υπογραφή εμπορικών συμφωνιών και αλλά.

Χρειάζεται να δωθεί σήμα στα όργανα της Ευρ. ένωσης ότι είναι υψίστης σημασίας η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλιας και προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής οικονομίας που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και γεωστρατηγική υπεροχή της.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νιόβη Χριστοπούλου ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος Δημοκράτες, Ελεονώρα Μελέτη ΝΔ, Παναγιώτης Κουρουμπλής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης ΚΟΣΜΟΣ.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share