Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
14/03, 10:03

Χρήστος Στυλιανίδης: Το υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πράσινη ναυτιλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ για την πράσινη μετάβαση με εξωστρέφεια ακολουθώντας την πολιτική της ελληνικής ναυτιλίας η οποία είναι πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ναυτιλία.
Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στις 12 Μαρτίου στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ τόνισε προς τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού ρεπορτάζ ότι υποχρεούται το υπουργείο να δείξει προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΝΑΝΠ ανέλαβε σε 3 άξονες τις εξής πρωτοβουλίες:
1. Η Ελλάδα να καταστεί η γέφυρα μεταξύ ΙΜΟ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσφατα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, την Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean και την Γενική Διευθύντρια της DG REGIO Θέμη Χριστοφίδου. Στο επίκεντρο των συναντήσεών του που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, βρέθηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα που επηρεάζουν τον κλάδο της ναυτιλίας στους τομείς της «πράσινης» ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης και παρουσιάστηκαν από τον κ. Στυλιανίδη οι ελληνικές θέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης του συντονιστικού διαδικαστικού πλαισίου των Κρατών Μελών της ΕΕ εντός του ΙΜΟ. Στις συναντήσεις εξετάστηκαν και τρόποι για να βοηθηθεί η ελληνική ναυτιλία στο σύνολό της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ανάγκες της «πράσινης» μετάβαση.
2. Προώθηση της πράσινης ναυτιλίας με ανταγωνιστικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές παραμέτρους. Να βασίζεται όπως εξήγησε ο υπουργός η γαλάζια οικονομία στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η Ευρώπη υποστήριξε ο κ υπουργός δεν πρέπει να αυτοτραυματιστεί με την υιοθέτηση μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων και υπέρμετρων οικονομικών επιβαρύνσεων στα πλοία που καταφθάνουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες. Γι’ αυτό και έγιναν δεκτές οι ελληνικές απόψεις ότι θα πρέπει σταδιακά η ΕΕ να υιοθετήσει τα standards και να εναρμονιστεί με τα μέτρα και την νομοθεσία του ΙΜΟ. Ήδη για το EU- ETS θα υπάρξει αναθεώρηση το 2027 στα allowances δηλαδή δικαιώματα των ρύπων που καταβάλλουν τα πλοία προκειμένου να δια διατηρηθούν ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά λιμάνια και να μην επωφεληθούν άλλα μη ευρωπαϊκά γειτονικά λιμάνια που δεν επιβάλλουν ανάλογες χρεώσεις. Πάντως και ο ΙΜΟ προτίθεται στο άμεσο μέλλον να ανακοινώσει κάποια αγορά κεντρικά market based measures ή την επιβολή ενός φόρου levy για την χρηματοδότηση της έρευνας στα νέα καύσιμα.
3. Στην ακτοπλοΐα χρειάζεται η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω ΕΣΠΑ RRF Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και τραπεζών για την ανανέωση του στόλου ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία Fit for 55. Ετοιμάζεται γι αυτό τον σκοπό ένα πρότζεκτ με την συμμετοχή Ελληνικών ναυπηγείων και για τις λιμενικές υποδομές θα διατεθούν 180€ εκ για cold ironing στο πλαίσιο 25 παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμιση των ελληνικών λιμένων. Επίσης η ΕΕ έκανε δεκτές τις ελληνικές προτάσεις ώστε τα ελληνικά ακτοπλοϊκά πλοία να έχουν ένα ευρύτερο back και όχι 5% που σημαίνει ότι θα δύνανται λόγω των μεγάλων αποστάσεων και του μεγάλου αριθμού δρομολογίων να καίνε κατά 10-12% ορυκτά καύσιμα. Τέλος ο κ. υπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα άγονων γραμμών, φορολογίας ναυτιλιακών εταιριών, ναυτικής εκπαίδευσης και το ρόλο του υπουργείου ναυτιλίας στην ναυτική δύναμη της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα όπου αναγνωρίστηκε ευμενώς η συμμετοχή της Ελλάδας προσφέροντας στα ελληνόκτητα πλοία συνοδευτική υποστήριξη και προστασία από πυραυλικές επιθέσεις.

Image: Στην φωτό από αριστερά ο πλοίαρχος Ανδρέας Σπανός Κλαδάρχης Ποντοπόρου Ναυτιλίας, αντιπλοίαρχος Χρήστος Κοντορούχας Κλαδάρχης Ναυτιλιακής Πολιτικής, ο υπουργός ΥΝΑΝΠ Χρήστος Στυλιανίδης, Φίλιππος Σαββίδης ιδιαίτερος και Νίκος Στέφος δημοσιογράφος υπεύθυνος γραφείου τύπου

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share