Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
08/02, 10:02

Εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών με ομιλητή τον Κωστή Φραγκούλη

Η πρώτη επίσημη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών για το 2024, έλαβε χώρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο St George Lycabettus, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Propeller Club Πειραιά, Α’ Αντιπρόεδρο του International Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ιδρυτή και CEO του Ομίλου Franman, Κωστή Φραγκούλη.
Η ομιλία συνοδεύτηκε από οπτική παρουσίαση PowerPoint, ενώ το θέμα ήταν η «Ελληνική Ναυτιλία - Διαχρονικός Πρωταγωνιστής».
Ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια και την επιτυχημένη ενασχόληση των Ελλήνων με το θαλάσσιο εμπόριο, και φτάνοντας στους σύγχρονους καιρούς και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και η χώρα μας έχασε το 65% της πλοιοκτησίας της, ο Κ. Φραγκούλης έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος στην πλούσια ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας και πώς αυτή έχει διαμορφώσει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο Πρόεδρος του Propeller Club, επεσήμανε τη συμβολή των Liberty ships στην αναβίωση της ελληνικής ναυτιλίας μεταπολεμικά, στεκόμενος μάλιστα στην ιστορία του Hellas Liberty, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ειδικά στην περίοδο 1948-1960, την οποία χαρακτήρισε ως την «περίοδο της μεγάλης επανεκκίνησης». 
«Στο τέλος του πολέμου βρεθήκαμε με μόλις 130 πλοία και στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ουσιαστικά, εκείνη την περίοδο ξεκίνησε το restart της ναυτιλίας μας», επεσήμανε, προσθέτοντας:
«Οφείλουμε να ξεχωρίσουμε συγκεκριμένα 5 ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους: του Σταύρου Νιάρχου, του Σταύρου Λιβανού, του Αριστοτέλη Ωνάση, των Υιών Πέτρου Γουλανδρή και των Ρεθύμνη-Κουλουκουντή, διότι εκείνη την περίοδο και σε ένα σύνολο 65 ομίλων, οι συγκεκριμένοι Big 5 πραγματοποίησαν το 40% των συνολικών παραγγελιών σε νεότευκτα πλοία. Τα 211 από τα 531. Αυτοί οι πέντε όμιλοι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα της ναυτιλίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Τόσο ο Νιάρχος όσο και ο Ωνάσης ήταν αυτοί που ξεχώρισαν με την ταχεία και τεράστια ανάπτυξη των στόλων τους. Υπήρξαν δε διεθνώς καινοτόμοι και πρωτοπόροι τόσο με την υιοθέτηση των σημαιών ευκαιρίας -ο Νιάρχος της Λιβερίας και ο Ωνάσης του Παναμά- την επινόηση των υπερδεξαμενοπλοίων, ενώ εισήγαγαν και ένα νέο είδος χρηματοδότησης έως και 100% των νέων κατασκευών τους, με μακροπρόθεσμα ναυλοσύμφωνα που εξασφάλιζαν και κατέθεταν ως εγγύηση στις τράπεζες. Γενικά, η πολύ μεγάλη κοινωνική προβολή τους σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με το τεράστιο επιχειρηματικό τους έργο εντός και εκτός Ελλάδας, ενέπνευσαν και έδωσαν σημαντική ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ικανή ώστε να φτάσει στην πρωτιά στις αρχές του ‘80»
Ο Κωστής Φραγκούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάκριση της ελληνικής ναυτιλίας ως την πρώτη δύναμη παγκοσμίως, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί μόνο το 0,13% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις το 0,25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά είμαστε το νούμερο 1 στη ναυτιλία παγκοσμίως από το 1981 - εδώ και 43 χρόνια. Κάτι που μας γεμίζει όλους με μεγάλη υπερηφάνεια. Και για την πρωτιά, αλλά κυρίως για τη διάρκεια».
Και συνέχισε: «Η Ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 59% του ευρωπαϊκού, που σήμερα μεταφράζεται σε 5.500 πλοία και 393 εκατομμύρια dwt, με την Κίνα και την Ιαπωνία στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, και μάλιστα με διαφορά 30% από την δεύτερη Κίνα και 65% από την τρίτη Ιαπωνία. Και μιλάμε για χώρες που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων οικονομιών διεθνώς. Η Κίνα νούμερο δύο και η Ιαπωνία νούμερο τρία, όταν η Ελλάδα είναι μόλις στην θέση 54».
«Την περίοδο 1948-2000 χτίζαμε ένα πλοίο κάθε 8 ημέρες, ενώ από το 2000 έως σήμερα οι Έλληνες χτίζουν ένα πλοίο κάθε 3 ημέρες που ισοδυναμεί με 100 πλοία τον χρόνο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο στόλο σήμερα με μέσο όρο ηλικίας τα 10 χρόνια - ηλικία κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν και τον μύθο πως οι Έλληνες είχαν διαχρονικά περιορισμένη ναυπηγική δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες άρχισαν τις νέες κατασκευές στα Ιαπωνικά ναυπηγεία πολύ νωρίς, μόλις το 1952 και είκοσι χρόνια μετά στα Κορεάτικα και μάλιστα ο ναυπηγικός κολοσσός Hyundai ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1972 με τις παραγγελίες των δύο VLCCs του Γεωργίου Σταύρου Λιβανού. Έτσι ουσιαστικά ξεκινάει και η μεγάλη ναυπηγική βιομηχανία της Ν.Κορέας.  Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ιαπωνία από το 1952 μέχρι το 2021 χτίσαμε 1910 πλοία και στην Κορέα από το 1974 μέχρι το 2024, 1852. Να τα λέμε αυτά, γιατί αποτελούν μέρος του αφηγήματος του Greek Shipping Miracle».
Αναφερόμενος στο μεταφορικό έργο της ελληνικής ναυτιλίας, ο Κωστής Φραγκούλης ανέφερε πως είναι τεράστιο: «Η δε ναυτιλία μας, αντίθετα με τους ανταγωνιστές μας, στηριζόταν ανέκαθεν σε ιδιωτικά κεφάλαια. Είμαστε η μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στο ΝΑΤΟ και η γεωπολιτική διάσταση της ναυτιλίας μας μάς δίνει μια ανυπολόγιστη δύναμη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας είναι το ότι είμαστε ο μεγαλύτερος Cross Trader στόλος. Το ότι μεταφέρουμε το εμπόριο τρίτων χωρών και όχι το δικό μας, λειτουργεί υπέρ μας, καθώς δεν έχουμε ούτε εμπορικούς πολέμους (βλ. ΗΠΑ-Κίνα) ούτε εχθρικές σχέσεις (βλ. Κίνα-Ιαπωνία/Ν.Κορέα). Οι πελάτες μας μας επιλέγουν, διότι είμαστε ανταγωνιστικοί και εξαιρετικοί διαχειριστές και επαγγελματίες».
Ο Πρόεδρος του Propeller Club ακόμα για την τεράστια συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, με συνολική προσφορά στο ΑΕΠ με 14,1 δις ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την τριετία 2018-21, πάνω 148 δις ευρώ ναυτιλιακό συνάλλαγμα τη δεκαετία 2012-2022, αλλά και 86.000 θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τη ναυτιλία..
Μιλώντας για τα συστατικά της επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, ξεχώρισε το ισχυρό DNA του λαού μας, τη ναυτοσύνη, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την παράδοση, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την ευελιξία και το μοντέλο της οικογενειακής διακυβέρνησης.
«Υποκινούμενοι αρχικά από την ανάγκη μας για επιβίωση και στη συνέχεια την ανάγκη για επιτυχία και διάκριση, καθώς και το γεγονός πως έχουμε μάθει να είμαστε ηγέτες και να οδηγούμε την αγορά και τις εξελίξεις είναι αυτά που μας έφεραν και μας διατηρούν σχεδόν επί πέντε δεκαετίες στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ναυτιλίας».
Ο Κ. Φραγκούλης έκλεισε με την πεποίθηση ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στα ναυτιλιακά δρώμενα, προσθέτοντας: «Η Κίνα είναι μεν ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας, αλλά εκτιμώ πως δεν έχει στόχο να μας ξεπεράσει. Αυτό τουλάχιστον εισπράττω μιλώντας με ανθρώπους της ναυτιλίας στην Κίνα. Είναι μια τεράστια χώρα σε φάση μεγάλης ανάπτυξη με 1,4 δις πληθυσμό. Αντί λοιπόν να επενδύσουν πχ. 270 εκατομμύρια για να κτίσουν ένα πλοίο LNG, το βρίσκουν προτιμότερο να επενδύσουν σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα σε μια κωμόπολή τους που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας σε 7.000 ανθρώπους».
«Πιστεύω ακόμα πως οι συνθήκες σήμερα και η κατάσταση της οικονομίας μας, μαζί με την κατάλληλη κρατική διακυβέρνηση, δίνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στο ευρύτερο maritime cluster μας, στο λιμάνι του Πειραιά και γενικά τα λιμάνια της χώρας, στην ενίσχυση του ναυτιλιακού μας κέντρου, την αναβίωση της ναυπηγο-επισκευαστικής που -για μένα- είναι το μεγάλο στοίχημα και ένας κλάδος όπου μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, όπως και στο παρελθόν, τόσο στις επισκευές όσο και στις νέες κατασκευές, όπως επίσης και η ανάπτυξη των εγχώριων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, όπου ήδη υπάρχουν λίγοι -σχετικά- αλλά εξαιρετικοί κατασκευαστές» δήλωσε, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Η ναυτιλία μας μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει τους Έλληνες να πρωταγωνιστήσουν και σε άλλους κλάδους. Η δεκαετής κρίση έδωσε σε όλους μας ένα πολύ μεγάλο μάθημα και μας προπόνησε γερά. Η πρωτιά δεν είναι ο στόχος, αλλά η δημιουργία και η ανάπτυξη και άλλων κλάδων - πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας, πρέπει να μας απασχολήσουν. Ένα παράδειγμα είναι η βιομηχανία μας στο σύνολό της. Όταν μπορούμε και είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στη ναυτιλία, σημαίνει πως μπορούμε να τα διακριθούμε και να πρωταγωνιστήσουμε και σε άλλες αγορές. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Peter Economides, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Μετά την ομιλία και την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση μέσω ερωταπαντήσεων μεταξύ των καλεσμένων και του ομιλητή γύρω από την Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, με ειδική αναφορά στις δυσκολίες που προκαλούν οι δύο πόλεμοι, η διπλή κρίση των διωρύγων του Παναμά και Σουέζ και βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυσιπλοΐα και η παγκόσμια οικονομία με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Καταληκτικά, στον Κωστή Φραγκούλη απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο από τον Πρόεδρο του Rotary Club Αθηνών, Αναστάσιο Μπάλλα, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην Ελληνική Ναυτιλία.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Share