Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
26/10, 11:10

Συνάντηση Intercargo στην Αθήνα Εστίαση στην απανθρακοποίηση, ασφάλεια και ποιότητα

Με στόχο να βοηθήσει και να ενημερώσει τα μέλη της για την καλύτερη διαχείριση των πλοίων τους, η Intercargo πραγματοποίησε την συνάντηση της στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια. Οι τεχνικές και εκτελεστικές επιτροπές της Intercargo συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την απανθρακοποίηση, την ασφάλεια και την ποιότητα των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. Τα τακτικά και τα συνεργαζόμενα μέλη συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Divani στη Βουλιαγμένη της Αθήνας για τρεις ημέρες σε μια προσπάθεια να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειές τους προς τις μελλοντικές αλλαγές στη ναυτιλία.
Εν όψει της εκδήλωσης η Intercargo πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση και δεξίωση δείπνου με εξαιρετικούς καλεσμένους.
Στο πλαίσιο αυτής της μοναδικής εκδήλωσης ο πρόεδρος της Intercargo κ. Δημήτριος Φαφαλιός και η επιτροπή διαχείρισης Dr. Κώστας Γκώνης, Tom Keenan, Σπύρος Ταράσης, Capt Uttam Upmaritime Jaiswal Capt Jay Pillai και Δημήτρης Μονιούδης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες προκλήσεις στη ναυτιλία.
Ο κ. Δημήτριος Φαφαλιός, Πρόεδρος της Intercargo, ανέφερε ότι η Intercargo έχει 159 πλήρη και 92 συνεργαζόμενα μέλη. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αποτελούν σημαντικό μέρος των μελών της Intercargo.
Το 1ο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές του άνθρακα και η πρακτική εφαρμογή των περιβαλλοντικών στόχων του ΙΜΟ.
Η Intercargo συμβουλεύει τα μέλη της να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του στόλου τους σε καθημερινή βάση υιοθετώντας συστήματα εξοικονόμησης και άλλο ειδικό εξοπλισμό. Όσον αφορά το EU ETS επιβάλλει μεγάλη γραφειοκρατία, ειδικά στους μικρομεσαίους πλοιοκτήτες.
Ο κ. Φαφαλιός τόνισε: «Πέρα από την απανθρακοποίηση δεν παίρνουμε το μάτι μας από την ασφάλεια και την ποιότητα. Όλοι οι φορείς της ναυτιλίας, τα ναυπηγεία, οι σημαίες, οι νηογνώμονες, κ.λπ. προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα της απώλειας πλοίων λαμβάνοντας έγκαιρες και ακριβείς ενέργειες για την ενημέρωση του κλάδου σχετικά με την ασφάλεια.
Το IACS ανέλαβε την πρωτοβουλία να διατηρήσει ενημερωμένα αρχεία, να εργαστεί για την ασφάλεια των πληρωμάτων και τη διαχείριση των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην εισάγοντας κοινούς κανόνες κατασκευής.
Η Rightship ίδρυσε έναν οργανισμό αυτοαξιολόγησης για την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου σε συνεργασία με την Intercargo εντελώς ανεξάρτητο με ευρύτερη άποψη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την ασφάλεια και την ποιότητα.
Τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής αναφέρθηκαν στις ενέργειες της Intercargo κατά τη διάρκεια του Covid-19, προωθώντας τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους για το διεθνές εμπόριο.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χωρίς ναυτικούς η βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και αυτό δεν είναι σωστό και δίκαιο.
Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε νέους στον κλάδο, εάν οι αρχές του λιμανιού και της ασφάλειας δεν τους συμπεριφέρονται δίκαια. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ναυτιλία ξηρού φορτίου μεταφέρει το 90% των εμπορευμάτων, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Η ναυτιλία υιοθετεί πάντα τη νέα τεχνολογία για να αντιμετωπίσει παγκόσμιους και τοπικούς κανονισμούς. Ωστόσο, η ναυτιλία έχει αποδειχθεί προσαρμοστική και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Intercargo προτρέπει την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα να αναπτύξει υποδομές στο πλοίο και στην ξηρά για την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων σύμφωνα με ομόφωνους και όχι τοπικούς κανόνες.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share