Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
26/10, 11:10

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη η υπογραφή για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη πρόσφατα στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: “Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της.
Γιατί η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο Όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο για την τοπική οικονομία.
Με μία σημαντική επένδυση, με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ήδη και πριν από αυτή την επένδυση -το είπε εξάλλου και ο Υπουργός- η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των μεταφορών, τη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη, μία «γέφυρα» για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία.
Και ταυτόχρονα, έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε, συνεπώς, για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι, το οποίο τώρα αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.
Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική κατασκευή της μαρίνας εδώ στην Ηγουμενίτσα, τα σημαντικά λιμενικά έργα τα οποία θα γίνουν στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, θα εδραιωθεί η Θεσπρωτία και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας ως προορισμός yachting.
Παράλληλα, όπως θυμάστε, είχα δεσμευθεί στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας ότι αυτή η επένδυση θα συνοδεύεται με την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης της Θεσπρωτίας, ολόκληρης της Ηπείρου, που δεν είναι άλλο από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην Αυτοδιοίκηση. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Έτσι, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.
Άλλωστε, η οικονομική αυτή διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος με ποσοστό 33%. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα.
Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος όμιλος- τα είπε εξάλλου και ο κ. Grimaldi – επενδύει παράλληλα και στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας και εκεί ένα τίμημα κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο βήμα: τα πράσινα λιμάνια σε συνδυασμό με τις πράσινες μεταφορές. Και κράτησα τη δέσμευσή του, τη δημόσια δέσμευσή του ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι σε αυτή την πράσινη μετάβαση, η οποία πρέπει να συντελεστεί και εδώ στη χώρα μας.

Τα σημαντικά οφέλη της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.
Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share