Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
03/11, 10:11

100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά πραγματοποιήθηκε Γεύμα Εργασίας με αφορμή τα «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».
Επίτιμοι καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Συρίγος Άγγελος Νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Α' Αθηνών  με τη Νέα Δημοκρατία, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αγτζίδης  Βλάσσης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας και Δρ. Χατζηβασιλείου Ευάνθης. Πρώην Πρόεδρος και Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της  Βουλής των Ελλήνων. Πανεπιστημιακός, τακτικός καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Paolo Scagliarini, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι, μαζί με την σύζυγο του κυρία Παλασία Χρυσαφίδου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς κ. Γιώργος Σπ. Αλεξανδράτος καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους καθώς και όλα τα μέλη, τονίζοντας πως η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς έχει ένα από τους βασικούς άξονες της Φιλοσοφίας της, την οργάνωση εκδηλώσεων όχι μόνο του επιχειρηματικού και πολιτικού ενδιαφέροντος  αλλά και εκδηλώσεις που εμπεριέχουν μεταξύ άλλων τις έννοιες «ανθρωπιά, ιστορία κοινωνία, πολιτισμό, μόρφωση». 
Τέλος ευχαρίστησε τον χορηγό της εκδήλωσης και Αντιπρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς κ. Πάρι Ξανάλατο και τον κ. Ευάγγελο Σ. Μαρινάκη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής των εταιριών Prodromos Agency και Island Oil, ο οποίος είχε την έμπνευση και την ευθύνη για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Στην συνέχεια ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε έναν-έναν τους προσκεκλημένους ομιλητές παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό τους  και παρουσιάζοντας την θεματολογία που θα ακολουθούσε.
Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν με τα εξής θέματα: Γεωπολιτικές Επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής, Αιτίες και συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, Η εγκατάσταση των Προσφύγων και η Ελληνική Οικονομία.
Ο πρώτος ομιλητής είπε ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι μια αμφιλεγόμενη και υποφωτισμένη περίοδος του Ελληνισμού.
Το ελληνικό κράτος κατάφερε να εντάξει 1.7 εκατομμύρια προσφύγων και ο κ. Βλάσσης Αγτζίδης απέδωσε τις αιτίες της καταστροφής στον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.
Αναφερόμενος σε ένα ιστορικό υπενθύμισε ότι το 1913 δολοφονήθηκε ο Γεώργιος Α’ που ήταν φιλικά προσκείμενος στη Μεγάλη Βρετανία και έρχεται στην εξουσία ο Κωνσταντίνος Α’ που είχε συνδεθεί με τον γερμανικό παράγοντα.
Σε συνδυασμό με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεσπάει το 1914 και  νέος βασιλιάς διατηρεί μια φιλογερμανική ουδετερότητα.
Τον Ιούνιο του ’17 εκδιώχθηκε ο Κωνσταντίνος και τον διαδέχεται ο Αλέξανδρος που ήταν αγγλόφιλος.
Την τελευταία χρονιά μπαίνει στον πόλεμο η Ελλάδα και κάθεται στο τραπέζι των νικητών. Στην Τουρκία ξεκινούν οι γενοκτονίες από το 1911 κυρίως από τους Νεότουρκους.
Με την συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 η Ελλάδα καταλαμβάνει την Ανατολική Θράκη και το Σαντζάκιο Σμύρνης.
Πριν τις εκλογές του 1920 πεθαίνει ο Αλέξανδρος και επανέρχονται στην εξουσία οι φιλογερμανοί βασιλικοί επαναφέροντας τον Κωνσταντίνο Α΄.
Οι σύμμαχοι σταματάνε την στήριξη στην Ελλάδα και παράλληλα στον χώρο των επιχειρήσεων συνέβησαν ορισμένα μοιραία στρατιωτικά λάθη όπως αποστρατείες έμπειρων αξιωματικών και έλλειψη Plan B.
Τον Αύγουστο του 1922 έσπασε το μέτωπο στη Μικρά Ασία και δεν επέτρεψαν στους Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες των περιχώρων και κατοίκων της Σμύρνης, 300.000 περίπου άνθρωποι να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Ένας ακμαίος πολιτισμός καταστράφηκε στην Μικρά Ασία και είναι χρέος μας να μην αφήσουμε στη λήθη αυτά τα τραγικά γεγονότα, τόνισε ο ομιλητής.
Για την ενσωμάτωση των προσφύγων και την δημιουργία της Νέας Ελλάδας επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Δρ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος.
Συγκρίνοντας με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο κ. Συρίγος είπε υπήρξε χειρότερο ως γεγονός η Μικρασιατική καταστροφή γιατί παύει να ομιλείται η ελληνική γλώσσα και να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός στην Μικρά Ασία.
Μετά το 1922 η Ελλάδα παύει να είναι επεκτατική δύναμη και μετατρέπεται σε μια χώρα διατήρησης του status quo. Παρά τα προβλήματα σήμερα η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ επιτυχημένο κράτος που δημιουργήθηκε από την πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στο Μπάρι ο Δρ. Paolo Scagliarini Δικηγόρος, Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στην Ιταλική μειονότητα της Σμύρνης που μιλούσε άπταιστα τα ελληνικά και έσωσαν πολλούς Αρμένιους και Έλληνες.
Εκείνες τις ημέρες ήταν κάτι τρομακτικό, χάθηκε ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στην Μικρά Ασία και έχουμε υποχρέωση να κρατάμε την παράδοση και τις εμπειρίες, είπε ο Δρ. Paolo Scagliarini.
Μετά τις αρχικές παρουσιάσεις  έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με συντονιστή τον κ. Ευάγγελο Σπ. Μαρινάκη ανάμεσα στα Μέλη και τους καλεσμένους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας. 

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share