Τρίτη, Μαϊος 30, 2023
03/11, 09:11

1º Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο. "Ένα όραμα ζωής γίνεται πραγματικότητα"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Elia Lesvos Confest 2022, το 1o τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά η Λέσβος, το νησί της Σαπφούς και του Ελύτη, εντάχθηκε στο Διεθνή Χάρτη των μεγάλων Συνεδρίων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, με αντικείμενο το Ελαιόλαδο.
Ήταν μια συγκέντρωση, όπως είπε η διοργανώτρια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο, Φωτεινή Τιρπιντήρη, διεθνών κορυφαίων επιστημόνων, ιδιωτών και επαγγελματιών και έτσι όλη η μεγάλη οικογένεια του ελαιολάδου ήρθε πολύ πιο κοντά, ανταλλάσσοντας γνώσεις, εμπειρίες και βέβαια βάζοντας θεμέλια και θέτοντας ερωτηματικά για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον μέσα από όλη αυτή τη γνώση που αποκτήθηκε. Αναφερόμενη στο προϊόν της ελιάς η κ. Τριπιντήρη είπε ότι, παρότι η ελιά είναι στο DNA του κάθε Έλληνα και μόνο θετική ανταπόκριση και αγάπη έχει για αυτήν, είναι όμως άγνωστες οι επιστημονικές μελέτες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αξία αλλά και τις προοπτικές του προϊόντος. Έρευνες που αναδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και αποδεικνύουν ότι προστατεύει την υγεία μας, συμβάλει στην ευζωία μας, μέσα από ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Επίσης, σημείωσε ότι η ελιά μας συνδέει με την τεχνολογία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (extra virgin olive oil). Μεταξύ άλλων στο συνέδριο ανάφερε ότι συζητήθηκε και το κομμάτι του μάρκετινγκ, πως δηλαδή θα πουληθεί το προϊόν και πως θα αγαπηθεί για να αντιπροσωπεύει η ετικέτα του, το πάθος και τον πολιτισμό από όπου προέρχεται. Αναφορικά με τη γαστρονομία η κ. Τιρπιντήρη είπε το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι μέσω εκδηλώσεων και μέσω εκπαιδεύσεων να μεταδοθεί η σπουδαιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινότητα μας. Φυσικά όπως σημείωσε στο συνέδριο δεν μπορούσε να μην συζητηθούν αυτές οι "μεγάλες" λέξεις που δεν είναι άλλες από το 'περιβάλλον', την 'αειφορία' , τη βιοποικιλότητα' και το 'sustainability', που έκλεψαν τις καρδιές και τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων και συνδέθηκαν με καλλιεργητές, καλλιεργητές - επιστήμονες, που ενώνουν το προϊόν με το περιβάλλον. Να αναφερθεί ότι ήταν το εν λόγω συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την ελιά, όπου συμμετείχαν 43 κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο και διεξήχθει από τι 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το 1ο Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ για την ελιά στη Λέσβο "Elia Lesvos Confest" το διοργάνωσε ο Σύλλογος "Ελαίας Νήσος Λέσβος" με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποτέλεσε μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδύασε την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό.

Οι διοργανωτές του Συνεδρίου τιμούν τους συμμετέχοντες Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια YALE και ΕΚΠΑ, προσφέροντάς τους ανεκτίμητα δώρα με θέμα, τι άλλο, την ευλογημένη ελιά. Πρόκειται για το πολυτελές λεύκωμα «H Eλιά στη Λέσβο«, έκδοση του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, καθώς και για τα μοναδικής αισθητικής γλυπτά δέντρα ελιάς του διακεκριμένου γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Share