Τρίτη, Μαϊος 30, 2023
27/10, 10:10

Παράθεση δείπνου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα 100 χρόνια της Μητροπόλεως Θυατείρων από τον πλοιοκτήτη Νίκο Τουρβά

Με μια ιδιαίτερη  βραδιά γεμάτη αγάπη και πίστη τιμήθηκαν στο Λονδίνο τα εκατό χρόνια της Μητροπόλεως Θυατείρων, η οποία επιτελεί θεάρεστο έργο και κρατά ενωμένη και δυνατή την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ιδιαίτερη δε είναι η σχέση με την Εκκλησία μας της Ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται επί ένα και πλέον αιώνα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Ο εφοπλιστής Νίκος Τουρβάς, εξέχον και δραστήριο μέλος της Κοινότητας, παρέθεσε δείπνο στο ξενοδοχείο “Four Seasons” του Λονδίνου προς τιμήν του Οικουμενικού  Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα , Αμερικής  Ελπιδοφόρου, Αυστραλίας Μακαρίου, και των Επισκόπων Βελγίου Αθηναγόρα.  Σεβαστείας Σεραφείμ, Λαοδικαίας Θεοδώρητου, Κολωνείας Αθανασίου, Κλαυδιουπόλεως Ιακώβου και Ναζιανζού Αθανασίου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε και προσφώνησε ο αμφιτρύων της βραδιάς Νίκος Τουρβάς.
“Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα. Οι πανδημίες των τελευταίων ετών, η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου που πλανάται πάλι μετά παρέλευση πολλών δεκαετιών πάνω από την παγκόσμια κοινότητα, η αύξηση της εγκληματικότητας και η κατάπτωση των ηθών έχουν απομακρύνει τον άνθρωπο από τη σχέση του με τον Κτίστη και Δημιουργό.
Μία σχέση αναμφίβολα πολυσήμαντη καθώς εκκινείται από το φάσμα της δημιουργίας του κόσμου και επεκτείνεται μέσα στην κοινωνία, τις επαφές των ανθρώπων μεταξύ τους, τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα, το περιβάλλον, τις διακρατικές σχέσεις, την ειρήνη επί γης και την ανάταση προς το Θείο μεγαλείο με μόνο όπλο την αγάπη και την προσευχή για να χρησιμοποιήσω δικά σας λόγια,
Παναγιώτατε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι διαρκείς και από δεκαετιών ανησυχίες σας για το περιβάλλον  Σάς απέδωσαν το προσωνύμιο του “Πράσινου Πατριάρχη”. Έχετε ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, συναντήσει σημαντικούς ηγέτες, σπουδαίους επιστήμονες αλλά και απλούς ανθρώπους και με τη γλωσσομάθειά σας απευθυνθήκατε σε όλους με την ίδια άνεση και ζεστασιά  χωρίς σε τίποτα να μειώνεται το δέος που εκπέμπει η ποιμαντορία Σας ενός ποιμνίου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων του πλανήτη μας. Σήμερα, όμως, Παναγιώτατε και αγαπητοί συνδαιτυμόνες, όλοι εμείς που τιμάμε με την παρουσία μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο δείπνο αυτό, γνωρίζουμε πως ο ρόλος της Ορθοδοξίας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικός για τη σωτηρία του κόσμου μας από την καταστροφή, του κόσμου που για να μεταχειρισθώ πάλι λόγια του Παναγιωτάτου είναι «δώρο Θεού, ο κάθε άνθρωπος ένας μικροθεός και η ανθρωπότητα στο κέντρο της δημιουργίας λειτουργεί ως γέφυρα και σύνδεσμος μεταξύ μεγαλείου και αθλιότητας.»
Είναι άραγε εύκολο ; Ασφαλώς και δεν είναι, αλλά, ως άνθρωπος της θάλασσας « ού μ’ εθέσπισεν » η ίδια η ζωή, σας διαβεβαιώ πως με γνώμονα την ελπίδα, που ο Παναγιώτατος έχει χαρακτηρίσει  «θεμέλιο της ζωής» και « θείο δώρο κατά της απελπισίας» μπορούμε να δαμάσουμε και τα πιο μεγάλα κύματα θεραπεύοντας τον ανθρώπινο πόνο από τη φτώχεια, την απουσία ειρήνης και την επίδειξη ρατσισμού και εκμετάλλευσης.
Υψώνοντας το ποτήρι μου, σας καλωσορίζω όλους στο δείπνο αυτό. Ας είναι η ευλογία του Παναγιωτάτου συνοδός και αρωγός μας στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε εμείς και οι οικογένειές μας”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ευλόγησε το δείπνο, εκφράζοντας την ευχή να επικρατήσει σύντομα η λογική και η ειρήνη στον κόσμο και προσκάλεσε τον Νίκο Τουρβά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Νοέμβριο.
φωτο1: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλογεί το δείπνο
φωτο2: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Νικήτα και τον εφοπλιστή Νίκο Τουρβά

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share