Τρίτη, Μαϊος 30, 2023
18/05, 10:05

Συμμετοχή της AMMITEC στο Smart Maritime Network 2023

Στις 10 Μαϊου διεξάχθηκε στο BLE Pavillon στην Αθήνα το 4ο διεθνές Συνέδριο Smart Maritime Network (SMN 2023), με τη συμμετοχή στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας του κλάδου.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η AMMITEC (Σύνδεσμος IT Managers της Ναυτιλίας) διοργάνωσε πάνελ με θέμα «Η Εξέλιξη του ρόλου του Τμήματος ΙΤ στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού στη ναυτιλία».
Αξιόλογοι κεντρικοί ομιλητές αλλά και συζητήσεις πάνελ με κεντρικό άξονα τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας, αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα βιωσιμότητας, καινοτομίας, επενδύσεων, συμμόρφωσης με κανονισμούς, νέων εξελίξεων στις δορυφορικές επικοινωνίες και τυποποίησης δεδομένων.
Η συζήτηση είχε συντονιστή τον Στέλιο Σαμπάνη, Διευθυντή ΙΤ στην Gaslog και μέλος του ΔΣ της Ammitec, ενώ συμμετέχοντες ήταν διευθυντές πληροφορικής μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών: Δημήτρης Παυλίδης (Euronav), Ιωάννης Ρίζος (Millenia), Θεοφανώ Σωμαρίπα (Newport) και Θεμιστοκλής Σάρδης (Costamare), πρόεδρος της Ammitec. Στη συζήτηση αναδείχτηκε ο νέος στρατηγικός ρόλος του IT Manager, που από καθαρά τεχνικός και υποστηρικτικός γίνεται πλέον πιλότος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.
Η ναυτιλία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου τοπίου που έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ανάγκη για αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση των ρύπων, συμμόρφωση με διεθνείς κανονισμούς, οδηγούν τις ναυτιλιακές εταιρείες στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων με κεντρικό άξονα τις νέες τεχνολογίες Δεδομένων (Data Analytics, BI) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΤ έχουν το πλεονέκτημα αλλά και την ευκαιρία να μπορούν να ηγηθούν αυτού του μετασχηματισμού, καθώς διαθέτουν την πολύπλευρη γνώση των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων για να σχεδιάσουν και να ορίσουν τη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.
Ο IT Manager βρίσκεται πλέον εκ των πραγμάτων πιο κοντά στη διοίκηση, παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση μέσω της ανάλυσης των δεδομένων, επιλέγει τα συστήματα που ταιριάζουν με την κουλτούρα της επιχείρησης και βοηθάει στην επιτυχή εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα πρέπει εξασφαλίζει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση της επιχείρησης από την τεχνολογία δε θα την αφήνει εκτεθειμένη στους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων.
Επισημάνθηκε βέβαια η δυσκολία στην ανεύρεση εξειδικευμένων στελεχών ΙΤ, που να διαθέτουν γνώσεις στους τομείς Data Analytics, Cyber Security, Development, Artificial Intelligence & Machine learning. Παρ’ όλο που το ΙΤ είναι ο πρωταθλητής στην αγορά εργασίας και υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος τόσο για εργασία όσο και για επαγγελματική εξέλιξη, η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά δυστυχώς η προσφορά ακόμα μικρή.
Οι συμμετέχοντες συζήτης αν την ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων που δεν έχουν τόσο να κάνουν με τεχνικά θέματα, αλλά με τα λεγόμενα “soft skills”, όπως οι διοικητικές ικανότητες, το project management, το budgeting και της ανάλυσης δεδομένων.
Έγινε εκτενής αναφορά στην περίοδο του Covid και στο πώς η ψηφιακή ετοιμότητα και οι διαθέσιμες λύσεις τηλεεργασίας και cloud υποδομών βοήθησαν τη ναυτιλία να συνεχίσει απερίσπαστη να παρέχει υπηρεσίες με ασφάλεια, ώστε να μη διακοπούν οι μεταφορές αγαθών.
Οι συμμετέχοντες τέλος ανέδειξαν την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε τεχνολογικούς ρόλους και επεσήμαναν το κενό που υπάρχει ακόμα, τόσο σε κατώτερα στελέχη όσο και σε ηγετικούς ρόλους.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share