Τρίτη, Μαϊος 30, 2023
11/05, 10:05

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά τίμησε την επιχειρηματική δράση του πλοιοκτήτη Θανάση Μαρτίνου

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, διακεκριμένος εφοπλιστής, ιδρυτής της Eastern Mediterranean Maritime, που έχει συμβάλει με την επιχειρηματική δράση του στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας με σημαντική κοινωνική δράση και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.
Ο κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους λόγους της αναγόρευσης του κ. Μαρτίνου.
“Ο Θανάσης Μαρτίνος, ένας επιτυχημένος πλοιοκτήτης διαθέτει έναν διαφοροποιημένο στόλο τον οποίο απέκτησε κυρίως από ίδια κεφάλαια για να αντέχει στις περιόδους χαμηλών ναύλων. Η εταιρία του ακολουθεί μια αντικυκλική πολιτική με αγορές και πωλήσεις (S&P) πλοίων.
Σημαντικό στοιχείο είναι η οργάνωση της επιχείρησης με συμμετοχή των εργαζόμενων στην ιδιοκτησία του στόλου που φτάνει στο 20% περίπου εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην διαχείριση των πλοίων.
Επίσης διοικεί την εταιρία με βάση το παράδειγμα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση και έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος συμμετέχει στα κοινά προσφέροντας στην υγεία, έρευνα, πολιτισμό και θρησκεία μέσω του “Αιγέας” που ιδρύθηκε το 2015, ενός πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος.
Με αυτό το σκεπτικό το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τον ανακήρυξε Δόκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών.
Ο κ. Μαρτίνος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών. Επεσήμανε ότι ασχολήθηκε από το 1968 – 1991 με την Thenamaris την οικογενειακή εταιρεία και αργότερα ίδρυσε την Eastern Mediterranean Maritime.
Παράλληλα είπε ότι τα ανίψια του, Αδελφοί Κοροπούλοι δραστηριοποιούνται με την Astra Shipmanagement, ο Ιωάννης Μαρτίνος με την Signal όπου αναπτύσσει ένα λογισμικό chartering και διαχειρίζεται ένα pool δεξαμενοπλοίων ενώ οι Ανδρέας και Νίκος Μαρτίνος με την Minerva και Thenamaris ελέγχοντας συνολικά 290 πλοία ενώ εργάζονται 1500 στελέχη.
Ευχαρίστησε επίσης την σύζυγό του Μαρίνα και τις δύο θυγατέρες του για την συμπαράστασή τους.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ναυτιλίας είναι το DNA των Ελλήνων τόνισε ο κ. Μαρτίνος και έφερε ως παράδειγμα το Καστελόριζο παρα τη μικρή του έκταση δραστηριοποιήθηκε στο θαλάσσιο εμπόριο.
Η ευστροφία, το φιλότιμο και η ευελιξία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων ναυτικών.
Ο πλοιοκτήτης πρέπει να έχει άμεση γνώση της καθημερινής διαχείρισης των πλοίων. Στις επενδυτικές αποφάσεις ασφαλώς πρέπει να βασίζεται σε στελέχη του. Ένα αξίωμα είναι το timing των επενδύσεων σύμφωνα με τον κανόνα, αγόρασε φθηνά και πούλα ακριβά.
Όμως υπάρχουν και οι ξαφνικές διακυμάνσεις και τα γεωπολιτικά γεγονότα.
Ο πλοιοκτήτης πρέπει να έχει συνεχή παρουσία και να προβλέπει τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία της επιχείρησης” κατέληξε ο κ. Μαρτίνος. 

Photo credit Ilias Stefanidis

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share