Δυναμική παρουσία από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Στους Δελφούς, που αποτελούσε τον ομφαλό της γης κατά την αρχαιότητα, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕ έδωσαν το στίγμα του ελληνικού εφοπλισμού για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας και τη δέσμευση του ναυτιλιακού τομέα στο στόχο της απανθρακοποίησής του.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕ τόνισαν ότι η ναυτιλία δε χρειάζεται περισσότερους κανονισμούς, αλλά καλύτερους και ότι δεν υπάρχει μία μοναδική λύση που να ταιριάζει σε όλους του ναυτιλιακούς τομείς. Η περιβαλλοντική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον αναντικατάστατο, στρατηγικό ρόλο της κοινοτικής ναυτιλίας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να αποτελεί η ασφάλεια κατευθυντήρια αρχή για όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Σημειώθηκε επίσης ότι η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στη ESG εποχή ως ηγέτιδα στην εφαρμογή καινοτόμων, τεχνολογικών εξελίξεων.
H κα Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εκπροσωπώντας θεσμικά τον ηγετικό κλάδο της εθνικής οικονομίας, την ελληνική ναυτιλία, δήλωσε στο Opening Session: «Η ελληνική ναυτιλία είναι η υπεροπλία της Ευρώπης. Είναι εθνικός, οικονομικός εταίρος. Τροφοδότης δισεκατομμυρίων ευρώ ναυτιλιακού συναλλάγματος, εργοδότης εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων άμεσης και έμμεσης εργασίας και σταθερός επενδυτής και σε άλλους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, ταυτισμένο με την εθνική υπερηφάνεια. Η εθνική ευεργεσία και η κοινωνική αλληλεγγύη προς την πατρίδα, προς την Ελληνίδα και τον Έλληνα πολίτη, είναι συνεπής, αθόρυβη, ευρύτατη. Η ναυτοσύνη μας είναι η ιστορία μας. Η νέα τάξη πραγμάτων έχει μία καινούρια πρόκληση, μία νέα φιλοσοφία. Αυτή, όπου το «επιχειρείν» και το «ευ-ζην» συνυπάρχουν. Αυτή, όπου το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Αυτή, όπου το «εγώ» υποχωρεί και παίρνει την θέση του και πάλι το «εμείς». Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει βιώσιμο άνθρωπο. Ας επανατοποθετήσουμε το «ευ ζην» στο επίκεντρο της ανάπτυξης και των νέων δεδομένων. Η προστασία της ανθρώπινης αξίας και συνύπαρξης είναι η πρόκληση, αλλά και η μόνη λύση. Το μέλλον μας, το μέλλον του ανθρώπου, είναι μόνον ο ίδιος ο άνθρωπος. Είμαστε εμείς!»
O κ. Α. Λαιμός, Αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, κατά τη διάρκεια Fireside Chat, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις οριζόντιας εφαρμογής της ΕΕ συχνά δε λαμβάνουν υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ναυτιλιακού κλάδου και τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχουν. Υπάρχουν δομικές αδυναμίες στο αναθεωρημένο EU ETS, που περιλαμβάνει τη ναυτιλία. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους νέους κανονισμούς ώστε να μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τον τελικό καταναλωτή.
Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, όπως έχει κάνει και σε άλλες νομοθετικές εξελίξεις στο παρελθόν. Η ελληνική ναυτιλία παραμένει πιστή στη διαχρονική δέσμευσή της στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ναυτιλία φέρνει σημαντικότατα οφέλη στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι η συνεισφορά της στο παγκόσμιο εμπόριο και κατ' επέκταση στην παγκοσμιοποίηση, η οποία είναι ένας από τους μεγάλους συντελεστές για έναν πιο ειρηνικό κόσμο, στον οποίο οι διαφορετικές κοινωνίες μπορούν να συνυπάρχουν με αμοιβαίο όφελος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παγκόσμιο εμπόριο, το 90% του οποίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, συνδέει ανθρώπους, χώρες και οικονομίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ναυτιλία ήταν ο μόνος κλάδος που συνέχισε τη δραστηριότητά της, παρά τις τεράστιες προκλήσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κάτι που είχε μεγάλο κόστος στους, πολύ συχνά παραμελημένους από τη διεθνή κοινότητα, ναυτικούς και τις οικογένειές τους».
Ο κ. Δ. Ι. Φαφαλιός, Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Charting A Course To A Sustainable & Efficient Industry» που συμμετείχε, τόνισε: «Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι δεσμευμένη στον στόχο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, υποστηρίζοντας παγκόσμιους κανόνες που βασίζονται σε βιώσιμες και κατάλληλες λύσεις και υιοθετούνται στον ΙΜΟ. Απαιτούνται παγκόσμιες ρυθμίσεις για να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα υιοθετήσει πλήρως τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αποδοτικότητας και απανθρακοποίησης.
Είναι ζωτικής σημασίας να αποτελεί η ασφάλεια κατευθυντήρια αρχή για όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες, τα οποία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, θα πρέπει να είναι ασφαλή, κατάλληλα για τη ναυτιλία και διαθέσιμα παγκοσμίως σε επαρκείς ποσότητες. Και αυτά τα νέα εργαλεία πρέπει να παρασχεθούν από άλλα εμπλεκόμενα μέρη εκτός ναυτιλίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατό να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος χωρίς προστασία της ασφάλειας στη θάλασσα, χωρίς ασφάλεια των πληρωμάτων, ασφάλεια των πλοίων, ασφάλεια των καυσίμων.»
Ο κ. Ι. Ξυλάς, Ταμίας της ΕΕΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συζήτησης «The Growing Pressure & Urgency For Change»: «Η δέσμευση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Η συνεργασία είναι απαραίτητη μεταξύ όλων, προκειμένου να βρεθούν εφικτές και κατάλληλες λύσεις. Χρειαζόμαστε καλύτερους κανονισμούς, όχι περισσότερους κανονισμούς. Ο πολλαπλασιασμός ιδιωτικών πρωτοβουλιών βλάπτει σοβαρά την αποτελεσματικότητα μιας αναντικατάστατης διεθνούς δραστηριότητας.
Η ναυτιλία διαθέτει μεγάλη εξειδικευμένη τεχνογνωσία για το τί είναι εφαρμόσιμο και κατάλληλο για τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας του κάθε ναυτιλιακού τομέα. Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους του τομείς. Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού είναι καθοριστικός και η ασφάλεια των ναυτικών αποτελεί προτεραιότητα. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων και του προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών και των λιμενικών υποδομών πρέπει να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις».
Ο κ. Ι. Κ. Λύρας, μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ συμμετέχοντας στη συζήτηση με τίτλο «Overlook And Franco-Hellenic Perspectives On The Maritime Industries» αναφέρθηκε στα εξής: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία είναι ήδη ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς αγαθών, είναι πλήρως δεσμευμένη στο στόχο της απεξάρτησής της από τον άνθρακα, παρά το γεγονός ότι είναι ένας τομέας απολύτως εξαρτημένος από τα ορυκτά καύσιμα. Η απανθρακοποίησή της απαιτεί κατά κύριο λόγο την παραγωγή σε επαρκείς ποσότητες εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών, που όμως δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, καθώς και τη συνεργασία και τη δέσμευση σημαντικού αριθμού άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως παραγωγοί, προμηθευτές καυσίμων, ναυπηγεία και κατασκευαστές μηχανών. Η bulk/tramp ναυτιλία, που μεταφέρει το 86% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ενέργειας, πρώτων υλών, δημητριακών και άλλων γεωργικών προϊόντων, αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις λόγω της παγκόσμιας δραστηριότητάς της και του τρόπου λειτουργίας της, στον οποίο ο φορέας που εκμεταλλεύεται εμπορικά το πλοίο (ναυλωτής) κατέχει διαρθρωτικό ρόλο.
Ο στρατηγικός ρόλος της ναυτιλίας της ΕΕ, που εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού των πηγών ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών της ΕΕ από τις διάφορες περιοχές του κόσμου, πρέπει να αναγνωριστεί ουσιαστικότερα από τα θεσμικά όργανα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Αυτό θα επιτευχθεί εάν οι κανονιστικές ρυθμίσεις υιοθετούνται με προσέγγιση Κράτους Σημαίας, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ανάγκη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική παγκοσμίως.»
Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία και οι προκλήσεις του σήμερα
Η Ελλάδα είναι μία σημαντική ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς, μία από τις βασικές δραστηριότητες του παγκόσμιου εμπορίου, ανέφερε στην εισαγωγή της η κα. Δανάη Μπεζαντάκου, CEO της Navigator Shipping, Greece στο πάνελ που συντόνισε, στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Τζέρι Καλογηράτος, CEO της Capital Product Partners L.P., Greece, σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι οι νέες τεχνολογίες απαιτούν τη χρήση ενός εντελώς διαφορετικού σετ εργαλείων. «Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας για δεξιότητες που απαξιώνονται, ωστόσο μακροπρόθεσμα είναι μία ευκαιρία για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε νέες ειδικότητες. Η νέα εποχή της τεχνολογίας μπορεί να είναι μία ευκαιρία για περισσότερη συμπερίληψη, αρκεί να λαμβάνονται πάντα μέτρα προστασίας και ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, CEO της Seanergy Maritime Holdings, Greece, ανέφερε ότι η χώρα μας πλέον περνάει σε μία νέα εποχή στον κλάδο της ναυτιλίας, που δεν είναι πια απαραίτητο κάποιος να προέρχεται από παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια. Τόνισε επίσης ότι: «Παρατηρούμε σήμερα εταιρίες με μοντέρνες εταιρικές πρακτικές, που απολαμβάνουν περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει περισσότερη συνεργασία στον κλάδο, να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να γίνεται κανείς ανταγωνιστικός, ακολουθώντας μία πρακτική που να μην βασίζεται "στην απόκρυψη μυστικών" από τους ανταγωνιστές της, όπως γινόταν στο παρελθόν».
Ο κ. Γιώργης Καραούζας, Managing Director της SeaSpire Maritime, Greece είναι επικεφαλής μίας νεοφυούς ναυτιλιακής εταιρείας με ιστορία μόλις 9 ετών. «Το γεγονός ότι είμαστε από την Ελλάδα, μας βοήθησε πολύ. Η χώρα μας έχει μία πολύ καλή φήμη και παράδοση διεθνώς» είπε. Αναλύοντας την πορεία της εταιρείας από το 2014, οπότε και ξεκίνησε η εταιρεία του τις δραστηριότητές της, τόνισε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν αρχικά να βρουν το θάρρος και την ιδανική στιγμή να τολμήσουν την επένδυση στην ναυτιλία και στη συνέχεια να έχουν υπομονή ώστε να χτίσουν ένα καλό track record και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η κα. Kάλλη Λιβανού, Chief Commercial Officer, της Kyla Shipping, Greece, μίλησε για την σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στην επιχείρησή της. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τεχνολογία βοηθά στην επικοινωνία, στην εξ αποστάσεως εργασία στο κομμάτι των εργασιών που γίνονται στο γραφείο και στο να αυξηθεί η παραγωγικότητα, όμως οι σημαντικές αποφάσεις σε περίπτωση πειρατείας ή προβλήματος γίνεται από το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως από τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στα πλοία. «Η ναυτιλία διακινεί το 90 % των αγαθών και η παρουσία της είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και την κοινωνία. Ευτυχώς η πανδημία και οι πόλεμοι δεν έχουν εμποδίσει τις δραστηριότητές της», είπε.
Ο κ. Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, Managing Director της Dorian LPG, Greece, συμπλήρωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η διασύνδεση των καραβιών, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σωστότερα σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων. Ανέφερε μάλιστα ότι «Η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία εν γένει είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίζονται ορθότερα οι κίνδυνοι».
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Νανόπουλος, Deputy Chief Financial Officer της Star Bulk, σημείωσε ότι ο καταλύτης στην μετάβαση στην νέα "πράσινη" εποχή με τη χρήση λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων, είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός σταθερότητας στην τιμή του άνθρακα. Η εταιρεία του βραχυπρόθεσμα προσπαθεί να επενδύσει σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα, στην χρήση λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών και επενδύει στην έρευνα και τεχνολογία για την "πράσινη" μετάβαση. Μεσοπρόθεσμα όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση βασισμένη σε καλύτερες πρακτικές αποφυγής ρίσκου, να υπάρξει σχεδιασμός για ESG, αλλά και να διευρυνθεί η βάση των μετόχων της εταιρείας χωρίς παράλληλα να υπάρξει μεγάλη αύξηση λειτουργικών εξόδων.
Image: Απο αριστερά: Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping - Σταμάτης Τσατσάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Seanergy Maritime Holdings - Αλέξης Χατζηπατέρας, Managing Director, Dorian LPG - Κωνσταντίνος Νανόπουλος, Deputy Chief Financial Officer, StarBulk - Κάλλη Λιβανού, Chief Commercial Officer, Kyla Shipping
Η ναυτιλία αναπτύσσει και ερευνά στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη
H Χάρις Πλακαντωνάκη, Chief Strategy Officer της Star Bulk Carriers Corp ξεχώρισε σε δύο φάσεις τη διαδικασία της απανθρακοποίησης στη ναυτιλία: βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, περιγράφοντας ότι η κάθε μία έχει διαφορετικές ανάγκες. Αναφερόμενη στον κοινό στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030, τόνισε ότι χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός αλλά και ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Υπογράμμισε ότι για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, απαιτείται η κάθε εταιρία να αξιολογήσει και να επιλέξει την κατάλληλη λύση για κάθε πλοίο ξεχωριστά, καθώς δεν υπάρχει μία κοινή, καθολική λύση αλλά πολλά διαφορετικά εργαλεία. Οι προκλήσεις αυτές, όπως σημείωσε, βελτιώνουν την αποδοτικότητα του στόλου και εξασφαλίζουν και επιπλέον κέρδος από τη μείωση της κατανάλωσης, ωστόσο προϋποθέτουν κόστος για επενδύσεις σε τεχνολογία και προσωπικό αλλά και ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
«Εθισμένος στα δεδομένα» δήλωσε ο David Watts, VP of Business Development and Partnerships του The Signal Group, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτά από μόνο τους δεν αρκούν όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο το υπόλοιπο περιεχόμενο. Χαρακτήρισε τις συμπράξει και τις συνεργασίες ως το κλειδί που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών και τα οποία στην πορεία μας οδηγούν στις σωστές αποφάσεις. Αυτό που περιέγραψε δηλαδή ως εσωτερική ενημέρωση και προκύπτει από την ενοποίηση της βιομηχανίας και τη συνένωση των δεδομένων. «Αν δεν δουλέψουμε όλοι μαζί, είτε ως όμιλοι, είτε ως οργανώσεις, τότε θα χάνουμε ευκαιρίες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μπορεί να διαθέτουμε εξαιρετικά μοντέλα, αλλά δεν αρκούν αν δεν υπάρχει η επικοινωνία, η γνώση και η διασταύρωση των πληροφοριών».
«Βλέπουμε τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη όχι σαν κάτι που πρέπει να συμμορφωθούμε, αλλά σαν εργαλείο», σημείωσε ο Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, SEVP και Managing Director της Dorian LPG, ενώ τόνισε την αξία δημιουργίας μία ολόκληρης κουλτούρας γύρω από τους στόχους σε όλα τα επίπεδα μίας επιχείρησης, οριζόντια και κάθετα. Μία μακροχρόνια επιτυχημένη στρατηγική, προϋποθέτει να υπάρχει μία δυνατή φωνή εκ των έσω σε κάθε οργανισμό, μία ειδική ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τους στόχους, είπε. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης που συμβάλει εξαιρετικά στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, καθώς, όπως ανέφερε, χρειάζεται όχι μόνο να διαθέτουμε τις σωστές πληροφορίες, αλλά να μπορούμε να τις ελέγχουμε και να τις αναθεωρούμε ώστε να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις».
Από την πλευρά του ο Νίκος Γκεζέπης, Chief Financial Officer της Neptune Lines, επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πέρα από το κόστος κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι εκτιμώμενες καθαρές επενδύσεις που απαιτούνται για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,9 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, για τη χρήση των ακριβότερων πράσινων καυσίμων, τα λειτουργικά έξοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 250 δισ. δολάρια ετησίως. Αν και τρομακτικό, το κόστος αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των ναυτιλιακών ναύλων που κατανέμονται σε διάστημα 20 ετών, πολύ χαμηλότερο από τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε λύσεις που ενισχύουν την αποδοτικότητα, καθώς θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και θα μειώσουν τον κίνδυνο».
Κλεινοντας ο κ. Γκεζέπης σημείωσε πως «τελικά, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους τελικούς χρήστες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να μπορέσει η βιομηχανία μας να λειτουργήσει με καύσιμα μηδενικού/χαμηλού άνθρακα.
Εξετάζοντας την κοινωνική διάσταση της ESG, ο κλάδος μας είναι πραγματικά παγκόσμιος και πολύ καλά διαφοροποιημένος. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, καθώς οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται - τόσο στην ξηρά όσο και στα πλοία. Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, με ταυτόχρονη κάλυψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων και η επανεκπαίδευση των μελών του πληρώματός μας για να χειρίζονται τα πιο πράσινα καύσιμα, αποτελεί μια πρόταση που δημιουργεί αξία και επιτρέπει μια πιο περιεκτική, προσεκτική και καινοτόμο προσέγγιση των προβλημάτων του κλάδου».
Image: Απο αριστερά: Από αριστερά: Αντώνης Πασαχίδης, Project Leader, BCG - David Watts, Vice President, ESG Agenda, Signal - Χάρις Πλακαντωνάκη, Chief Strategy Officer, Starbulk - Peter Jameson, Partner, BCG Copenhagen, Denmark - Αλέξης Χατζηπατέρας, Managing Director, Dorian LPG - Νίκος Γκεζέπης, Chief Financial Officer, Neptune Lines
Η ελληνική ναυτιλία υιοθετεί τον στόχο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα
Τα επίκαιρα ζητήματα όπως το πως θα γίνει γρηγορότερη η μετάβαση του κλάδου της ναυτιλίας στην εποχή των χαμηλών ή και μηδενικών ρύπων και αν ο κλάδος της ναυτιλίας είναι έτοιμος για μια τέτοια αλλαγή ή αν έχει τα κατάλληλα εργαλεία, έθεσε η κα. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Διευθ. Σύμβουλος Tototheo Maritime, Greece.
Ο κ. Jan Dieleman, Πρόεδρος, Cargill Ocean Transportation, Cargill International SA, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι ο στόχος για την μείωση των ρύπων είναι μία διαδικασία με αρκετές προκλήσεις. Το δίδαγμα είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορεί ο κλάδος να επηρεάσει και άλλους-όπως φυσικά φαινόμενα και γεωπολιτικές εξελίξεις -που δεν μπορεί. Συνεπώς πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον στους παράγοντες που μπορεί κανείς να επηρεάσει.
Ο κ. Φιλιππος Φίλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Lemissoler Navigation Co Ltd, σημείωσε ότι η μετάβαση σε πιο «πράσινη ναυτιλία» είναι πολυδάπανη. Οι περισσότερες εταιρείες είναι μικρομεσαίες και έχουν ανάγκη από την καθοδήγηση από ένα σωστά οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει τους πλοιοκτήτες. Πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι πλοιοκτήτες; Πείθοντας τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να αναλάβουν μέρους του κόστους οι διαχειριστές πλοίων. Τέλος, συμπλήρωσε ότι αυτό που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».
Ο κ. Δημήτριος Φαφαλιός, Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Πρόεδρος Fafalios Shipping και Πρόεδρος INTERCARGO από την πλευρά του τόνισε πως «η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι δεσμευμένη στο στόχο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, υποστηρίζοντας παγκόσμιους κανόνες που βασίζονται σε βιώσιμες και κατάλληλες για το σκοπό λύσεις και υιοθετούνται στον ΙΜΟ. Απαιτούνται παγκόσμιες ρυθμίσεις για να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα υιοθετήσει πλήρως τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αποδοτικότητας και απανθρακοποίησης.
image: Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Διευθ. Σύμβουλος Tototheo Maritime, Greece, Φιλιππος Φίλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Lemissoler Navigation Co Ltd, Δημήτριος Φαφαλιός, Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Πρόεδρος Fafalios Shipping και Πρόεδρος INTERCARGO, Jan Dieleman, Πρόεδρος, Cargill Ocean Transportation, Cargill International SA
Ηγετικός ο ρόλος των γυναικών στη ναυτιλία
Πόλο έλξης για πολλές διεθνείς εταιρείες αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Ελληνική ναυτιλία. Στις προκλήσεις και ευκαιρίες αναφέρθηκαν τέσσερις Ελληνίδες, οι οποίες κατέχουν ηγετικές θέσεις σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου.
Η Φαίη Φραγκέδη, Διευθύντρια της Trafigura Maritime Ventures Limited είπε: “Η Ελλάδα αποτελεί μια πύλη εισόδου, έχει ταλαντούχο εργατικό δυναμικό και παρέχει ιδανικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πάρα πολλές διεθνείς εταιρείες να ανοίγουν γραφεία στην χώρα μας. «Συνεργαζόμαστε με τα ελληνικά πανεπιστήμια, έχουμε πετυχημένα προγράμματα μαθητείας και υποτροφιών, κάτι που μειώνει και το brain drain». Υποστήριξε ότι πρέπει ο κλάδος της ναυτιλίας να εμπιστευτεί τη νέα γενιά, συνοψίζοντας τα συστατικά της επιτυχίας στη σκληρή δουλειά, το δυναμισμό, την ευελιξία και το ανοιχτό μυαλό.
Από την πλευρά της η Αλεξία Χατζημιχάλη, Partner και επικεφαλής του γραφείου Watson Farley & Williams στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι το γραφείο της εταιρείας λειτουργεί ως hub και για άλλες χώρες, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του να δραστηριοποιείται κάποιος στη χώρα της ναυτιλίας. Χαρακτήρισε σημαντικό να δίνεται προσοχή στις λεπτομέρειες και τόνισε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά για να φθάσει κάποιος ψηλά.
Η Δωροθέα Ιωάννου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του American P&I Club, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί κέντρο της ναυτιλίας και βρίσκεται σε μία γεωγραφική ζώνη, που μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μίλησε για απαράμιλλο ελληνικό ταλέντο στη ναυτιλία, τόνισε ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία πιο πολλές γυναίκες από κάθε άλλη χώρα κι επισήμανε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας δημιουργήθηκε στη χώρα μας.
Στη δική της τοποθέτηση, η Πολέτ Παλαιολόγου, Αντιπρόεδρος Ναυτιλίας & Υπεράκτιας Διεύθυνσης, Ζώνη Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής της Bureau Veritas, υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για μία ξένη εταιρεία να διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα ότι οι Έλληνες ελέγχουν το 1/5 του παγκόσμιου στόλου. Σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει ειδικό πρόγραμμα για να υποστηρίξει τα ταλέντα της χώρας και να δημιουργήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επόμενης δεκαετίας. Η κυρία Παλαιολόγου στάθηκε επίσης στη μεγάλη συμμετοχή των Ελληνίδων στη ναυτιλία και προσέθεσε ότι χρειάζεται βελτίωση των ναυτιλιακών προγραμμάτων στις σχολές.
Τη συζήτηση συντόνισε η Κέλλυ Γερακούδη, Faculty Member στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος.
Image: Απο αριστερά: Φαίη Φραγκίδης, Director, Trafigura Maritime Ventures Limited - Κέλλυ Γερακούδη, Faculty Member, The American College of Greece - Δωροθέα Ιωάννου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Shipowners Claims Bureau, Inc., Managers of The American P&I Club - Paillette Παλαιολόγου, Αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας & Αδριατικής Ζώνης στο Bureau Veritas Marine & Offshore - Αλεξία Χατζημιχάλη, Partner and Head of Athens Office, Watson Farley & Williams - Φαίη Φραγκίδης, Director, Trafigura Maritime Ventures Limited
Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη: Με πίστη στη νέα γενιά
Χαιρετίζοντας to Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είπε ότι οφείλουμε στη νέα γενιά να δώσουμε ευκαιρίες και να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο: «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο ενωμένο που θα δώσει την ευκαιρία στη νέα γενιά να ανθίσει και να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα».
«Το φετινό Φόρουμ των Δελφών αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και να σταλεί από εδώ, από τον μυθικό και συμβολικό τόπο των Δελφών, ένα δυνατό μήνυμα Συνεργασίας, Αλληλεγγύης, Δημοκρατίας και πάνω από όλα Ειρήνης».
ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531,
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.