Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
09/03, 10:03

Η πρώτη εκδήλωση της σειράς “Διεθνοποιώντας το Ναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά” με τιμώμενο πρόσωπο την Α.Ε. τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng

Συνάντηση Κίνας – Ελλάδας στον Πειραιά με επίκεντρο τη ναυτιλιακή συνεργασία πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά την Τρίτη 7 Μαρτίου με πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του κ. Γιώργου Ξηραδάκη, προέδρου της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής ναυτιλίας.
Το γεύμα αποτελεί την έναρξη μιας νέας σειράς εκδηλώσεων που τιτλοφορούνται «Διεθνοποιώντας το Ναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά» με στόχο την υποστήριξη της συνεχούς ανάπτυξης του Πειραιά ως Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Κέντρο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Xiao Junzheng, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Yu Zenggang, πρόεδρος του ΟΛΠ καθώς και εκπρόσωπος του ελληνικού εφοπλισμού.
Ο κ. Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ, αναφερόμενος στον τραπεζικό ναυτιλιακό δανεισμό από την Κίνα, παρατήρησε ότι, αν και έχει μετασχηματιστεί, η έκθεση των Κινεζικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας είναι μόλις δολάρια ΗΠΑ 3 δις. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί την εγκατάσταση νέων τραπεζών στο χώρο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, αφού, αφενός αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοκτησίας στον κόσμο, αφετέρου δε διαθέτει το κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία τους.
Ο Πειραιάς είναι κάτι περισσότερο από ένα πλοιοκτητικό κέντρο, τόνισε ο κ. Ξηραδάκης. Είναι ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Εκτός από τις 970 εταιρείες πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων, υπάρχουν συνολικά 3.300 εταιρείες συνδεδεμένες με τη ναυτιλία, που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο αποτελεί τη ζωτική κινητήρια δύναμη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι προοπτικές συνεργασίας αυτών των εταιριών που στελεχώνονται με προσωπικό με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και των προμηθευτών ναυτικού εξοπλισμού με τα κινεζικά ναυπηγεία, αποτελούν σημαντικό στόχο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού κέντρου Πειραιώς.
Ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επένδυση της COSCO στον Πειραιά, που έδωσε ώθηση στο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη θέση της κατάταξης των λιμένων της Ε.Ε. και στην 9η θέση διεθνώς στον Δείκτη Ναυτιλιακών Κέντρων Xinhua-Baltic (ISCD).
Πρέπει να «χτίσουμε» στα συναισθήματα εκτίμησης, που διατηρεί η Κινεζική επιχειρηματική κοινότητα προς την Ελληνική ναυτιλία, αλλά και στις γιγάντιες επενδύσεις των Ελλήνων Εφοπλιστών στα Κινεζικά ναυπηγεία τόνισε ο κ. Κορκίδης. Ο Πειραιάς μπορεί να είναι το «Dry Port» μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος οποιουδήποτε Master Plan για την Ελληνική οικονομία καθώς και την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.
Ο κινέζος πρέσβης τόνισε την ανάγκη, οι δύο αυτοί αρχαίοι πολιτισμού, ο ελληνικός και κινεζικός να συνεργαστούν για κοινούς σκοπούς, όπως η πρωτοβουλία και η υποστήριξη του “belt and road”.
Ο πρέσβης μίλησε για την μέγιστη αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά καθώς και την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων μεγάλης κλίμακας.
Παρουσίασε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κίνα, την βελτιστοποίηση των νόμων και την επιβολή τους στην κοινωνία καθώς και τα τεχνολογικά επιτεύγματά της.
Ο κ. Γιώργος Προκοπίου αναφέρθηκε στην τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο κ. Πάνος Λασκαρίδης σχολίασε τις στενές σχέσεις εμπορίου των δύο λαών στην αρχαιότητα, την αναγκαιότητα της τήρησης των νόμων και την ορθότητα και επιβολή της δικαιοσύνης στην Κίνα, τις επιχειρηματικές επενδύσεις των Ελλήνων που είναι εξαπλάσιες τουλάχιστον μπροστά στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά και τέλος την αναγκαιότητα της συνεργασίας με την κινεζική επιχειρηματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας, καθώς επίσης και της επιχειρηματικής και παραγωγικής κοινότητας του Πειραιά και του λεκανοπεδίου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι κ. Yu Zenggang, Πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Baochun Wang, Γενικός Διευθυντής China Classification Society, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Αιγύπτου, κ. Omar Amer Youssef, η Α.Ε. ο Πρέσβης των Φιλιππίνων, κ. Giovanni Palec, κ. Li Ying, Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας, κ. Ιωάννης Ξυλάς, Ταμίας Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Χάρης Βαφειάς, Πρόεδρος Προξενικού Σώματος στην Ελλάδα - CEO Stealth Gas, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και Επίτιμος Γεν. Γραμματέας ΙΜΟ, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χριστίνα Μαργέλου, Επικεφαλής Μονάδας Shipping της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Γεν. Διευθυντής Ναυτιλιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, κα Ειρήνη Νταιφά, Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, κ. Βασίλης Τερζής, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ΕΕΝΜΑ, κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος HEMEXPO,  κ. Ιωάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος Ένωσης Ναυλομεσιτών, κ. Πάρης Ξανάλατος, Tide Lines, κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, Πρόεδρος WIMA, κα Κατερίνα Σταθοπούλου, ESG Shipping Awards, κ. Νίκος Λιάπης, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, τα μέλη της Δ.Ε. του Ε.Β.Ε.Π., τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας κ.ά.
Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων από τις πρεσβείες της Αιγύπτου, Αργεντινής, Αυστραλίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γεωργίας, Γερμανίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καζακστάν, Κύπρου, Μάλτας, Περού, Παλαιστίνης, Ρουμανίας, Ρωσίας και Φιλιππίνων.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share