Κυριακή, Απρίλιος 20, 2025
03/04, 09:04

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΡΙΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χωροταξικός σχεδιασμός ∆ικτύου Τουριστικών Λιµένων στην Ελλάδα  

Με αφορμή την μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό δικτύου τουριστικών λιμένων που εκπόνησαν οι καθηγητές Γεώργιος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης η Ένωση Μαρίνων Ελλάδας διοργάνωσε μια επίκαιρη ημερίδα προκειμένου να ενημερώσει τους φορείς και τα μέλη του θαλάσσιου τουρισμού για το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων ελλιμενισμού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης ανοίγοντας την ημερίδα επισήμανε ότι η μελέτη που στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού είναι σημαντική καθώς η μέση τουριστική δαπάνη των τουριστών στις μαρίνες είναι πενταπλάσια από τους υπόλοιπους.

Καθώς υφίστανται μόνον 15.000 θέσεις ελλιμενισμού από τις οποίες 9.000 εκπροσωπούνται από την Ένωση Μαρίνων Ελλάδας θα πρέπει να επιταχυνθεί η αδειοδότηση, η χρηματοδότηση των έργων κατασκευής μαρίνων και η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας υπουργος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να δώσει την δυνατότητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να αναπτυχθούν ισόροπα και στον τομέα των μαρίνων.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υπουργός Τουρισμού είπε ότι προσβλέπει στην βιωσιμότητα των προορισμών του θαλάσσιου τουρισμού την ενδυνάμωση τοπικών κοινωνιών και διατήρηση περιβάλλοντος.  

Ακόμη αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης για την κατασκευή τουριστικών λιμένων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων λιμενικών υποδομών. Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρχει και πρόβλεψη για την δημιουργία πλωτών θέσεων ελλιμενισμού.

Τέλος το υπουργείο τουρισμού στοχεύει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους ποιότητας και αειφορίας.

Την μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασµό ∆ικτύου Τουριστικών Λιµένων στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.  

Ο κ Βαγγέλας αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό και τόνισε ότι βασική αιτία για την εκπόνηση της μελέτης είναι η έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού προτείνοντας ένα σχεδιασμό για την χωροθέτηση νέων μαρίνων.  

Η μελέτη έλαβε υπόψη της καταγραφή υφιστάμενου δικτύου και αξιολόγηση κριτηρίων χωροθέτησης μόνιμων θέσεων ελλιμενισμού.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης είχαν μια δυσκολία καταγραφής του στόλου σκαφών αναψυχής και αδυναμία καταγραφής των σκαφών που ελλιμενίζονται μόνιμα στην χώρα λόγω διαφορετικής ερμηνείας τι σημαίνει τουριστικό σκάφος των διαφόρων σημαιών και της έλλειψης μιας βάσης δεδομένων.  

Πάντως η Αττική τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά είναι πρώτες σε θέσεις ελλιμενισμού. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι κάθε μαρίνα έχει μια μέση χωρητικότητα 250 σκαφών με 61 μαρίνες χωροθετημένες. 

Την επόμενη πενταετία θα χουμε 10 νέες μαρίνες με επιπλέον 2.300 θέσεις.

Η μελέτη κατέγραψε τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια και κάποιες θέσεις σε μη τουριστικές εγκαταστάσεις δηλαδή οργανισμούς λιμένος και λιμενικά ταμεία με 51 μικρούς λιμένες και 3.100 θέσεις ελλιμενισμού. Επίσης υπάρχουν και 11.700 θέσεις διαχείμασης.  

Όσον αφορά τα κριτήρια χωροθέτησης ο κ Βαγγέλας μίλησε για 23 κριτήρια που έχουν σχέση με την ελκυστικότητα των υποδομών όπως μεταφορικές και τουριστικές υποδομές.

Δημιουργήθηκε και ένα ερωτηματολόγιο και συγκεντρώθηκαν 186 απαντήσεις από πλοίαρχους εταιρίες ναύλωσης κτλ.

Τα σημαντικότερα κριτήρια χωροθέτησης είναι η ασφάλεια, επάρκεια θέσεων ελλιμενισμού, υγειονομικές υπηρεσίες, επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας νερού, επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον, καταστήματα λιανικής πώλησης ύπαρξη αεροδρόμιου και άλλα. Αξιολογήθηκαν όλοι οι δήμοι και οι κορυφαίοι ήταν στις περιοχές Ν. Αιγαίου Ιόνιων Νησιών και Αττικής.

Συμπερασματικά η μελέτη είναι ένα δυναμικό εργαλείο για κάθε επενδυτή και φορέα άσκησης πολιτικής.  Πάντως ο διάλογος είναι σε εξέλιξη γιατί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού μπορεί να δώσει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία.

Στην συνέχεια ακολούθησε το πάνελ συζήτησης επί της Μελέτης με οµιλητές: Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευθύµιος Μπακογιάννης, Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασµού και Αστικού Περιβάλλοντος ∆ηµήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Παπαχρήστου, Επικεφαλής Αρχής Σχεδιασµού Λιµένων Υπερταµείου, Συντονίστρια Ηµερίδας: Κατερίνα Παναγοπούλου, ∆ηµοσιογράφος.

Στο πάνελ συζήτησης ο κ Κατσικαδης είπε ότι πήρε την πρωτοβουλία για την μελέτη προκειμένου να υπάρξει ένας οδηγός χωροθέτησης για κάθε παράκτιο δήμο της χώρας και ο οδηγος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία διότι αλλάζει συνεχώς η παράκτια ζώνη σε πολλούς δήμους.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας στην παρέμβασή του είπε ότι θα πρέπει να παρακάμψουμε την γραφειοκρατία καθώς έχουμε να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες Τουρκία Κροατία Αλβανία προκειμένου να προσελκύσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό στην χώρα μας και επομένως μέχρι το 2030 χρειάζεται να κατασκευάσουμε όχι δέκα αλλά 50-60 νέες μαρίνες.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share