Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
07/03, 10:03

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΗΟΛΟΓΙΟ Ακολουθώντας στρατηγική υπεύθυνης & βιώσιμης ανάπτυξης

Με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση του Κυπριακού Νηολογίου η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κα. Μαρίνα Χατζημανώλη έδωσε ένα μοναδικό δείπνο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία προς τιμήν των Ελλήνων και των Κύπριων πλοιοκτητών και συνεργατών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
Η κα υφυπουργός στην ομιλία της ευχαρίστησε τα στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας για την υποστήριξη τους προς το κυπριακό νηολόγιο το οποίο εστιάζει στην βελτίωση των υπηρεσιών και την ενσωμάτωση των πολιτικών βιωσιμότητας.
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο πρέσβυς της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου ναυτιλίας, Dr Στέλιος Χειμωνάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης και τα στελέχη του κυπριακού νηολογίου στον Πειραιά Άδωνης Παυλίδης, Χρήστος Καριτζής και σημαντικά ονόματα της Ελληνικής και Κυπριακής ναυτιλίας.
Όπως είπε η κα Χατζημανώλη, το Κυπριακό Νηολόγιο ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 και εκείνη την εποχή σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε από τους αείμνηστους πλοιοκτήτες τα αδέλφια Λουκά, Βάσω, Μιχάλη Χατζηιωάννου και τον Κυριάκο Μούσκα.
Με την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο το Νηολόγιο μεταφέρθηκε στη Λεμεσό όπου ξεκίνησε μια νέα πορεία εξέλιξης με πρωτεργάτες τον πλοιοκτήτη Χαράλαμπο Μυλωνά ο οποίος το 1981 ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Πλοιοκτητών και υπέγραψε την 1η συλλογική σύμβαση εργασίας με την ITF, τον Ανδρέα Χατζηγιάννη και τα αδέλφια Πόλυ, Νίκο και Μαρία Χατζηιωάννου του Βάσου, τα αδέλφια Πόλυ, Στέλιο & Κλέλια Χατζηιωάννου του Λουκά καθώς και Έλληνες εφοπλιστές που στήριξαν το νηολόγιο όπως οι καπ. Παναγιώτης Τσάκος, Γιώργος Προκοπίου, Πέτρος Παππάς, Νίκος Πατέρας, Πάνος Λασκαρίδης, Αριστείδης Πίττας, Γιάννης Κούστας, Ευάγγελος Αγγελάκος, Χάρης Βαφειάς, καπ Παρης Δράγνης, Νίκος Γιωργος Ανδρέας Τσαβλιρης πολλοί άλλοι που ήταν και παρόντες στην δεξίωση.
Τα κυριότερα ορόσημα του Κυπριακού Νηολογίου είναι:

  • · Το 1977 η ίδρυση του Τμήματος Ναυτιλίας και του σώματος επιθεωρητών με την δημιουργία γραφείων ανά τον κόσμο,
  • · Το 1987 η εκλογή της Κύπρου στο συμβούλιο του ΙΜΟ,
  • · Το 2004 η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • · Η υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με βάση τον φόρο χωρητικότητας εγκεκριμένο από την Ε.Ε,
  • · Το 2018 η ίδρυση του υφυπουργείου Ναυτιλίας με αναβάθμιση των υπηρεσιών του όπως 24/7 λειτουργία, η ύπαρξη one stop ship centre και η πλήρης ψηφιοποίηση του νηολογίου.

Το υφυπουργείο όπως είπε η κα Χατζημανώλη στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή πλοιοκτητών με υποδείξεις και συμβουλές στις αποφάσεις για το μέλλον του Νηολογίου.
Κλείνοντας η κα Χατζημανώλη αναφέρθηκε και στα ειδικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για την μείωση των αέριων εκπομπών GHG και άνθρακα με την προσφορά μειώσεων στο φόρο χωρητικότητας έως και 30%.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή εντυπωσιακών βίντεο από την σύγχρονη Κύπρο και την ιστορία του Νηολογίου και μια όμορφη μουσική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share