Κυριακή, Μαϊος 19, 2024
25/01, 10:01

Πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΠΕΠΕΝ Καπ. Παναγιώτης Γιγής: “Ο ρόλος του Έλληνα πλοιάρχου αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας”

Με νέο πρόεδρο και ανανεωμένο Δ.Σ. και σε ιδιαίτερα συναδελφικό/φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, η ετήσια κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.
Ο Πρόεδρος Cpt. Παναγιώτης Γιγής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Π.Ε.Ν., με τις ευλογίες του εκπροσώπου του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς, Πανασολογιότατου Πρωτοσύγκελου κ.κ. Νήφωνος Καπογιάννη, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Ένωσής μας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν οι Πλοίαρχοι που το 2023 διέσωσαν από τους ωκεανούς και τις θάλασσες συνανθρώπους μας που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.
Απονεμήθηκαν επίσης έπαινοι στους Πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., βραβεύσεις στα παιδιά πλοιάρχων που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι. και ο τίτλος του επίτιμου μέλους στον καπ. Γεώργιο Καραγεώργο.
Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Συνάδελφοι Πλοίαρχοι - εν ενεργεία και Συνταξιούχοι, Μέλη της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Φίλοι της Ένωσής, Μέλη Ναυτεργατικών Σωματείων, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και Κλήρος.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Ελένη Παπαδοπούλου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπ. Παναγιώτης Γιγής αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την εκλογή του στα προβλήματα στα αιτήματα και τις αγωνίες για το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε: “Εκφράζω  την αγωνία μας για τα θλιβερά γεγονότα, ομηρία Ναυτικών και πλοίων, που διαδραματίζονται στον Περσικό κόλπο από τις Ιρανικές αρχές.
Τέτοιες ενέργειες πλήττουν το κύρος της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια των ναυτικών μας και δυναμιτίζουν την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Απευθύνω έκκληση στα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας, προκειμένου να καταβληθεί κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια ώστε άμεσα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση!
O ρόλος των Ελλήνων Ναυτικών στην ελληνική οικονομία είναι σπουδαίος, η ναυτιλία άλλωστε αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πυλώνες της, καθώς είναι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης! Η δουλειά μας είναι να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της εξέλιξης και της ενίσχυσης του κλάδου μας, καθώς η ανταγωνιστικότητα του Έλληνα Ναυτικού, του Έλληνα Πλοιάρχου και των άλλων ειδικοτήτων Αξιωματικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υψηλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και την ποιότητα του παρεχόμενου έργου τους, αλλά και την παράδοση της χώρας μας στη ναυτιλία, την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε, για να περάσει ακέραια στην επόμενη γενιά - παράλληλα όμως καλύτερη και με περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και με ασφαλείς συνθήκες.
Τα πλοία γίνονται όλο και πιο σύνθετα και απαιτούν άρτια τεχνική κατάρτιση, γνώσεις, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα και τρέχουν με τέτοια ταχύτητα που εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή θα μας ξεπεράσουν.
Η εκπαίδευση είναι το βασικό κλειδί της επιτυχίας γι’ αυτό οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, με κοινό στόχο, άσχετα από κομματικές προτεραιότητες ή εξωγενείς στρατηγικές, πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα και να ενεργοποιηθούν άμεσα για αναβάθμιση του Ναυτικού επαγγέλματος, με προτεραιότητα στις Δημόσιες Ναυτικές Σχολές (Α.Ε.Ν., Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., ΝΑΥΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ).
Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υλικοτεχνικών υποδομών και φυσικά, στον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων, με την αξιοποίηση πιο εξελιγμένων εργαλείων εκπαίδευσης, καθώς ο συνδυασμός των ικανών εκπαιδευτών και των χαρισματικών μαθητών, με σύγχρονες τεχνολογίες και λειτουργικές υποδομές, είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του επιπέδου ποιότητας του Ελληνικού στόλου και για την ανάδειξή μας σε παγκόσμιο επίπεδο, στον κλάδο της ναυτιλίας!
Συμπερασματικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον με ίσες και πολλές ευκαιρίες, εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρεπείς συντάξεις, μείωση της φορολογίας μας και ένταξη όλων των Ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καλύτερο αύριο και προοπτική για τις επερχόμενες νέες γενιές Πλοιάρχων”.
Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως επέδωσε τιμητικές διακρίσεις στους εξής Έλληνες Πλοιάρχους διέσωσαν  πρόσφυγες και ναυαγούς ανά τους Ωκεανούς ανεξαρτήτου φυλής ή προελεύσεως.

- Πλοίαρχος Λάζαρος Βασιλειάδης – πλοίο: Μ/Τ ΑPOLLON
Εταιρεία: TSAKOS GROUP

Για την διάσωση, περισυλλογή και παροχή πρώτων βοηθειών σε ναυαγό που επέβαινε σε σχεδία, στην θαλάσσια περιοχή Μεξικό, στις 23 Ιανουάριου 2023.
- Πλοίαρχος Γεώργιος Ανδριώτης – πλοίο: M/T MARAN ORPHEUS
Εταιρεία: ΜARAN TANKERS ΜΑΝAGEMENT INC.
Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 40 προσφύγων που επέβαιναν σε μικρή λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή Λας Πάλμας, στις 8 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2023.
- Πλοίαρχος Κυριάκος Μουζάκης – πλοίο: Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
Εταιρεία: ZANTE FERRIES

Για την αποφασιστική και καταλυτική συνδρομή για τις ανάγκες έκτακτης εκκένωσης του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, στις 21 Αυγούστου 2023.
- Πλοίαρχος Παναγιώτης Στρατής – πλοίο: LNG MARAN GAS ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Εταιρεία: MARAN GAS MARITIME INC
Για την διάσωση και περισυλλογή δύο ατόμων που επέβαιναν στο ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος ALVIA, στην θαλάσσια περιοχή Καραϊβικής, στις 3-9-2023.

Επαίνους απένειμε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδη στους εξής πλοιάρχους: ΛΙΩΔΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ,  ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΤΑΜΠΑΚΟΥ ΓΙΟΥΤΖΙΝ, ΠΑΧΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΛΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ.
Βραβεύσεις απένειμε 
ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο. Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης σε παιδιά πλοιάρχων που πέτυχαν σε ΑΕΙ.
ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Νικολάου, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΕΟΜΕΛΟΣ του Κωνσταντίνου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ του Ευαγγέλου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ του Μιχαήλ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ του Νικολάου, στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΓΗ του Παναγιώτη, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

ELNAVI
Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531,
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share