Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
02/11, 10:11

Συναντήσεις Υπουργού Ναυτιλίας με ναυτιλιακούς φορείς

Συνάντηση με ΕΕΝΜΑ, ΕΤΧΣΕΝ, ΣΕΕΝ & .ΣΕ.ΝΑ.ΒΙ.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.
Από την ΕΕΝΜΑ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Βασίλης Τερζής, η Β’ Αντιπρόεδρος Έλπη Πετράκη, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Αλεξανδράτος, ο Ταμίας Στράτος Τσαλαμανιός και ο Σύμβουλος Διοίκησης Ανδρέας Συρίγος, επίτιμος Αρχηγός ΛΣ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στη shortsea ναυτιλία, με ιδιαίτερη αναφορά σε χρόνια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε ο κλάδος να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Η συζήτηση βασίστηκε σε δύο πυλώνες: στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου και της ελληνικής σημαίας και ειδικότερα των πλοίων που εκτελούν εθνικές μεταφορές και στα ζητήματα της καθημερινής διαδικασίας των πλοίων shortsea, τα οποία αντιμετωπίζουν προσκόμματα λόγω της νομοθεσίας που δεν έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα.
Αναφορά έγινε στην επιβολή Φ.Π.Α. 24% στην ναυπήγηση, μετασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων που δεν εκτελούν πλόες ανοιχτής ναυσιπλοΐας, στα καύσιμα, λιπαντικά και εφόδια αυτών, καθώς και στην εισαγωγή πλοίων, που δεν θα δραστηριοποιηθούν στην ανοιχτή ναυσιπλοΐα, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Φ.Π.Α είναι σημαντικά χαμηλότερος έως και μηδενικός.
Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας και ο προβληματισμός για την έλλειψη ναυτικών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα με την ανεργία των νέων. Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ τόνισε πως η ναυτική εκπαίδευση χρειάζεται να τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου και της πολιτείας, σε συνεργασία με τις εφοπλιστικές Ενώσεις, με σωστή ενημέρωση των νέων μας για το στρατηγικό πλεονέκτημα του ναυτικού επαγγέλματος και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, θέση με την οποία συμφώνησε απολύτως ο Υπουργός, θέτοντάς το θέμα ως προτεραιότητα του Υπουργείου. 

Συνάντηση με Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας   

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη τη Δευτέρα 30/10/2023.
Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και προκλήσεις της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της θαλάσσιας οικονομίας και την προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών οργανισμών. Κάνοντας μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια αναφέρθηκε στη μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasing houses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι Ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία αυξάνοντας συνεχώς τα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία ανέρχονται συνολικά σε Δολλ.ΗΠΑ 14 δις ήτοι 27% της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής ναυτιλίας.
Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ελληνόκτητος στόλος για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας. Ο κ. Στυλιανίδης συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι απαιτούνται ουσιαστικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και τη σταδιακή ενεργειακή της μετάβαση. Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συμμετοχή των Αναπτυξιακών τραπεζών στη  στήριξη της ανανέωσης του στόλου της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, του Ακτοπλοϊκού στόλου και των βοηθητικών πλοιαρίων των Ελληνικών λιμένων και θαλασσών. Ο Υπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση αυτών των κλάδων με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον και αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις του με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.
Κλείνοντας την συνάντηση ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την επιθυμία να ξανασυναντηθεί σύντομα με το Δ.Σ. προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα και οι δύο πλευρές στη στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας και των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

Συνάντηση με Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν)

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν) κ. Διονύση Θεοδωράτο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχε στο γραφείο του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ιωάννης Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος. Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των νέων μέτρων εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, στο πλαίσιο του “Fitfor 55” για τον κλάδο της Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναλύθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, με ιδιαίτερη μνεία στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και την ενδυνάμωση της νησιωτικότητας, του ακτοπλοϊκού δικτύου μεταφορών, της συνοχής και της γεωγραφικής συνέχειας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, «η ακτοπλοΐα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ναυτιλίας, καθόσον, μέσω αυτής, μετακινούνται εκατομμύρια επιβάτες». Παράλληλα, ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής και ενεργής συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την διαχείριση των συνεχόμενων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.
Από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, στο επίκεντρο της συνάντησης και των συζητήσεων τέθηκαν οι πράσινες επενδύσεις της επιβατηγού ναυτιλίας, τα θέματα της ενδυνάμωσης και της άμεσης συνεισφοράς της Πολιτείας στα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας, της επίλυσης των πολυετών θεσμικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της βελτίωσης των θεσμικών δημοσιονομικών όρων και προϋποθέσεων της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, της λιμενικής διακυβέρνησης, της επιχορήγησης και της προσέλκυσης κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και την επίτευξη της «πράσινης» μετάβασης της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας, με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Ν κ. Θεοδωράτος, ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη, για τα πολυετή θεσμικά, λειτουργικά και επικαιροποιημένα αιτήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας. Επίσης, τόνισε πως η «Ελληνική Ακτοπλοϊκή Κοινότητα» αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής νησιωτικότητας, της συνοχής και της γεωγραφικής συνέχειας.
Ο Σύνδεσμος, μέσω του Προεδρείου, δεσμεύθηκε προς τον Υπουργό ότι θα σταθεί αρωγός στο κυβερνητικό έργο, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των νησιών και των νησιωτών, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης, της συνοχής, της γεωγραφικής συνέχειας και της οικονομίας της χώρας.
Στη συνάντηση εκ μέρους του Σ.Ε.Ε.Ν, πλην του κ. Θεοδωράτου, συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ο Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας κ. Ευστράτιος Απέργης, ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων κ. Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεολόγος Παναγιωτάκης, τα μέλη κ. Παναγιώτα Κρασσακοπούλου, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και κ. Βασίλειος Μάμμης, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Σακέλλης και ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας. 

Συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων  Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) 

Την Δευτέρα 23/10 έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) με τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓΛΛΠΝΕ),κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η νομική σύμβουλος του Υπουργού Κα Μαρία Γκούτσιου. Από πλευράς του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. συμμετείχαν από την Διοίκηση: ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κανακάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Αθανασόπουλος, ο Ταμίας κ. Σταύρος Καλογερόπουλος και ο Τεχνικός Σύμβουλος Ναυπηγοεπισκευής, Δρ. Ρουσέτος Λειβαδάρος. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την πλευρά του Προέδρου του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. στην επιβεβλημένη εξαίρεση των αποβλήτων επισκευών πλοίων από το προς έγκριση Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του ΟΛΠ. Τονίστηκε και τεκμηριώθηκε, ότι τα απόβλητα επισκευών πλοίων είναι απόβλητα βιομηχανικής δραστηριότητας και δεν έχουν θέση  στο Σχέδιο Διαχείρισης των Λειτουργικών Αποβλήτων Πλοίων (απόβλητα δρομολογίων πλοίων), που είναι ναυτιλιακά απόβλητα (απόβλητα σύμβασης Marpol). Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης 180/2020 της ΡΑΛ, που καταργεί το μονοπώλιο και ανοίγει τον ανταγωνισμό τουλάχιστον για τα απόβλητα επισκευών πλοίων.
Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν : 

- Η παρέμβαση του κ. Υπουργού για την απελευθέρωση θέσεων επισκευών πλοίων, από άλλες άσχετες με την Ναυπηγοεπισκευή δραστηριότητες, καθώς και για την περαιτέρω αύξηση των θέσεων αυτών. 

- Η θεσμική συμμετοχή εκπροσώπων Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων στα Συμβούλια Χρηστών Λιμένων, σε όποιες Χερσαίες Λιμενικές Ζώνες αναπτύσσονται ναυπηγικές/ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες.

- Η επίσπευση των έργων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Υποδομές και η κατασκευή υποδομών υγιεινής της εργασίας στις περιοχές επισκευών πλοίων, που σήμερα δεν υφίστανται.

Έγινε αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική του ΟΛΠ, που καθιστά μη ανταγωνιστικό το λιμάνι του Πειραιά και στην αδικαιολόγητη αύξηση των τελών, ιδιαίτερα της παράδοσης και διαχείρισης αποβλήτων κατά το εξωφρενικό ποσοστό του 50%. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιβολή της ανωτέρω αύξησης και στην ακτοπλοΐα από 1-1-2023, χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη από τη Σύμβαση Παραχώρησης Υπουργική Απόφαση. Τονίστηκε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης από την COSCO/ΟΛΠ.
Ο Υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ανωτέρω θέματα, που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και επιφυλάχθηκε για τις δικές του ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share