Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
19/10, 09:10

Εκδήλωση της Κυπριακής Ναυτικής Λέσχης με τιμώμενο πρόσωπο τον Έρικ Μοντάνιο

Η Κυπριακή Ναυτική Λέσχη (Cyprus Marine Club) σηματοδότησε την συμμετοχή της στο Συνέδριο Ναυτική Κύπρος 2023 φιλοξενώντας Δεξίωση με ομιλία από τον τιμώμενο προσκεκλημένο της, Έρικ Μοντάνιο, της Μοντάνιος & Μοντάνιος ΔΕΠΕ, στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Έρικ (Ελευθέριος) Μοντάνιος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στην Κύπρο. Έλαβε το νομικό τίτλο Barrister-at-Law από το Middle Temple στο Λονδίνο. Τον Νοέμβριο του 1966 άρχισε να εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του Μιχαήλ Μοντάνιου. Το 1969 μαζί με τον πατέρα του και ιδρυτή του Οίκου συνέστησαν συνεταιρισμό με την επωνυμία Μοντάνιος & Μοντάνιος. Το 1971 ανέλαβε όλη την εργασία του Οίκου. Σύντομα ήρθε στον Οίκο ο αδελφός του Άκις και λίγα χρόνια μετά ο αδελφός του Αδάμος.
Στην αρχή της καριέρας του ασχολήθηκε, εκ μέρους πελατών από το εξωτερικό, με την σύσταση ναυτιλιακών εταιρειών και την εγγραφή πλοίων με Κυπριακή σημαία. Επίσης ενήργησε εκ μέρους πολλών διεθνών τραπεζών σε σχέση με τις Κυπριακές πτυχές ναυτιλιακών χρηματοδοτικών δικαιοπραξιών.
Σε πιο πρόσφατα χρόνια ο Έρικ Μοντάνιος ασχολήθηκε με ναυτιλιακές δικαστηριακές υποθέσεις, κυρίως υποθέσεις σε σχέση με την επιβολή, δικαστικώς, προνοιών υποθηκών πάνω σε πλοία, όπως επίσης και σε σχέση με διαφορές στις οποίες ενεργούσε εκ μέρους αλληλασφαλιστικών Οργανισμών Προστασίας και Αποζημίωσης (P&I Clubs), μερικούς από τους οποίους ο Οίκος αντιπροσωπεύει ως ο διορισμένος νομικός ανταποκριτής στην Κύπρο.
Εκτός από θέματα ναυτιλίας, από το 1981 έχει ασχοληθεί εκτενώς με τις νομικές πτυχές πώλησης, ενοικίασης, χρηματοδότησης, εγγραφής και διαγραφής αεροσκαφών.
Είναι συγγραφέας των κεφαλαίων για την Κύπρο στα διεθνή συγγράμματα “Aircraft Finance-Registration, Security and Enforcement” (1989) και “Aircraft Liens and Detention Rights” (1998) (και τα δύο συγγράμματα που τώρα εκδίδονται από τον Οίκο Sweet & Maxwell του Λονδίνου) και τα οποία επικαιροποιεί τακτικά.
Το 1991 η κυβέρνηση της Ουρουγουάης διόρισε τον Έρικ Μοντάνιο ως Επίτιμο Πρόξενο της στην Κύπρο, διορισμός ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει. Σε αναγνώριση των προξενικών του υπηρεσιών, του απονεμήθηκε το 2012 το Μετάλλιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης.
Στη δεξίωση παρευρέθηκαν 150 φιλοξενούμενοι, συμπεριλαμβανόμενης της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κυρίας Μαρίνας Χατζημανώλη, στο Gazebo Mare στη Μαρίνα Λεμεσού, όπου διοργανώνει τις εκδηλώσεις της η Κυπριακή Ναυτική Λέσχη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ναυτικής Λέσχης, Πλοίαρχος Eberhard Koch, στην εισαγωγική του ομιλία, πριν παραδώσει την εξέδρα στον ξεχωριστό προσκεκλημένο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ψηλό αριθμό των φιλοξενούμενων. Ο Πλοίαρχος Koch καλωσόρισε 2 νέα Εταιρικά Μέλη και 2 Ατομικά Μέλη της Λέσχης, η οποία τώρα αριθμεί συνολικά 167 μέλη.
Ο Πλοίαρχος Koch ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους για την εμπιστοσύνη τους στην καθημερινή αποστολή της Λέσχης να αγκαλιάσει και να ενθαρρύνει μια πληθώρα εμπλεκόμενων στην ναυτιλιακή βιομηχανία να έχουν μια φιλική συμμετοχή ως μέλη.
Περαιτέρω επαίνεσε την Κύπρο ως το Ναυτικό Αστέρι της Μεσογείου και πρόσθεσε: “Αλλά ακόμα και ένα Ναυτικό Αστέρι χρειάζεται μια καλή διοίκηση για να μπορέσει να ανυψώνει την όμορφη μας Άσπρη Σημαία και να επιδεικνύει τον Κυπριακό λιμένα νηολόγησης στη πρύμνη ενός πλοίου (…).
Σήμερα απολαμβάνουμε μια εξαιρετική, ικανή, καθημερινή 24/7/365 βοήθεια από όλη την ομάδα του υπουργείου.
Ο στόχος να ανασυγκροτηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες για ναυτιλιακά θέματα σε ένα και μόνο μοντέρνο φορέα εξυπηρέτησης (one-stop-shop) υποστηρίζεται από όλους μας που βρισκόμαστε σ’ αυτή την ξεχωριστή βιομηχανία, την οποία δεν μπορούμε παρά να αγαπούμε όλοι μας.
Ο Έρικ Μοντάνιος μίλησε για την ίδρυση, και την λειτουργία του Κυπριακού Νηολογίου μεταξύ του 1964 και του 1974, όταν λειτουργούσε στην Αμμόχωστο με τον λιμένα εκείνο ως τον λιμένα νηολόγησης, στηριζόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες όταν ενεργούσε, από τα τέλη του 1966, με οδηγίες τόσο πλοιοκτητών που ήθελαν να εγγράψουν πλοία στο Κυπριακό Νηολόγιο, όσο και τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία είχαν ανάγκη να εγγράψουν υποθήκες σε Κυπριακά πλοία.
Αναφέρθηκε στη νομοθεσία η οποία προνοούσε για το Κυπριακό Νηολόγιο, τον λόγο για τον οποίο η Αμμόχωστος ορίστηκε ως ο λιμένας νηολόγησης, τα οφέλη τα οποία η νομοθεσία πρόσφερε στους πλοιοκτήτες, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τα μέτρα που λήφθηκαν για να αντιμετωπισθούν. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στον εντυπωσιακό αριθμό πλοίων τα οποία νηολογήθηκαν, μερικά από τους τότε λιγοστούς Κύπριους πλοιοκτήτες, και τα περισσότερα από Ελλαδίτες πλοιοκτήτες, τους οποίους ακολούθησαν σε κατοπινά χρόνια Γερμανοί πλοιοκτήτες. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι παρόλο που η Τουρκική εισβολή και κατοχή της Αμμοχώστου ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει τον λιμένα νηολόγησης σε εκείνο της Λεμεσού, το Κυπριακό Νηολόγιο παρέμεινε ενεργό, και εκείνα τα δέκα χρόνια κατά τα οποία λειτουργούσε από την Αμμόχωστο έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η σημερινή εντυπωσιακή Κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για να σηματοδοτήσει την ξεχωριστή εκδήλωση, ο Πλοίαρχος Ε. Koch πρόσφερε στον Ε. Μοντάνιο, με το πέρας της ομιλίας του, αντίγραφο του βιβλίου με τίτλο “Famagusta – The Rise and Fall of a Ships’ Registry 1964-1974”.
Η μαγευτική ομιλία του Ε. Μοντάνιου αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των μελών ενός ενθουσιώδους ακροατηρίου τα οποία διερεύνησαν ενδιαφέροντα θέματα με τον ομιλητή και συνέχισαν να μοιράζονται τις σκέψεις τους κατά την διάρκεια της δεξίωσης.
Η Κυπριακή Ναυτική Λέσχη είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία αγκαλιάζει και ενθαρρύνει μια πληθώρα εμπλεκομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία να έχουν μια φιλική συμμετοχή ως μέλη. Πλοιοκτήτες, Πλοιοδιαχειριστές, Διαχειριστές Πληρωμάτων, Εταιρικοί Πάροχοι και Προμηθευτές,  Ναυτιλιακοί πράκτορες, Διαχειριστές Λιμενικών Τερματικών, Νομικοί και Οικονομικοί Σύμβουλοι και πολλοί άλλοι συναθροίζονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια να προωθήσουν την Κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία και να μοιράζονται εμπειρίες.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share