Ένα επαγγελματικό ταξίδι που αντανακλά την εξωστρέφεια και το πνεύμα συνεργασίας του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου εμπορίας και κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ναυτιλιακής κουλτούρας, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος Αμβούργου διοργάνωσε ένα συνέδριο για τις προκλήσεις της ναυτιλίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΝΣΑ καπτ. Δημοκράτης Τατάνης αναφέρθηκε στο σκοπό της Λέσχης που είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων που εργάζονται στο ναυτιλιακό cluster του Αμβούργου.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Danaos, Diaplous, Uteco και η WIMA.
Στην εισήγησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Danaos Management Δημήτρης Θεοδοσίου παρουσίασε το θέμα «The Challenge of AI in Shipping ERP». Είπε ότι η πλατφόρμα AI Danaos μπορεί να παρέχει αυτοματισμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλα μοντέλα γλώσσας που ενσωματώνονται με την αλληλογραφία της εταιρείας.
Το σύστημα επισης μπορεί να υπαγορεύσει τους εργαζόμενους εάν πετυχαίνουν τους στόχους της εταιρείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Danaos μετρά 39 χρόνια στη ναυτιλία με 12 γραφεία σε όλο τον κόσμο και 650 πελάτες παγκοσμίως. Η στρατηγική είναι να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρησιμοποιώντας ανάλυση μεγάλων δεδομένων και μοντέλα απόδοσης, αναπτύσσοντας προγράμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, όπως η εκπαίδευση τεχνική υποστήριξη διαχείρισης πληρώματος και άλλες δραστηριότητες.
Ο Άγγελος Λαζαρίδης των Diaplous και ο Νίκος Γεωργόπουλος συζήτησαν το θέμα «Key Takeways from Experience in the Middle East Region». Σχολίασαν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και την ικανότητα να συνεχίσουν την τρομοκρατική δραστηριότητα στο μέλλον. Οι δυνατότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι Χούτι πιθανότατα θα συνεχίσουν να απειλούν το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή είπαν οι ομιλητές.
Η επόμενη παρουσίαση έγινε από τον Σταμάτη Ζήση της Psyctotherm ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Ψυκτικά μέσα στη Ναυτιλία: Κανονισμοί F-Gas and Future Altenatives / Waste Heat Recovery Ranking Cycle (ORC): Maximizing Fuel Efficicy & IMO Compliance».
Ο ομιλητής ανέπτυξε την τεχνολογία ORC και παρουσίασε τα οφέλη του συστήματος όπως η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση κόστους. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της ψύξης στη ναυτιλία.
Ο Θανάσης Μπούρλιος της SQ Learn αναφέρθηκε στο θέμα «Επιλογή της Σωστής Εκπαίδευσης για Κανονιστική Συμμόρφωση». Ο ομιλητής είπε ότι για την SQ Learn η συμμόρφωση σημαίνει βιωσιμότητα ασφάλεια και λειτουργική αριστεία. Η εταιρεία διαθέτει μια εκτενή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη βασισμένη στα πρότυπα STCW που παρέχει εκπαιδευτικές λύσεις για κάθε είδους σκάφος. Αναφέρθηκε επίσης στην εξατομικευμένη εκπαίδευση για προετοιμασία ελέγχου και επιθεωρήσεις Rightship. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπούρλιος παρουσίασε την εφαρμογή Vetti. ένα καινοτόμο λογισμικό για επιθεωρήσεις και το CaptAIn ένα επαναστατικό εκπαιδευτικό βοήθημα για τη βελτιστοποίηση της κατάρτισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στον ναυτιλιακό τομέα. Επικεντρώθηκε στα δυνατά σημεία του SqLearn, όπως διεθνώς εγκεκριμένα προγράμματα από τα περισσότερα flag states, εκπαίδευση διαθέσιμη επί του σκάφους 24/7, υποστήριξη μέσω email και συνομιλιών και πολλά άλλα.
Ο Γιώργος Παραδείσης της Uteco παρουσίασε το θέμα «Αισθητήρες - Καλώδια - Αυτοματισμός / Δίκτυο Συνεργατών Τεχνικών Λύσεων». Η Uteco δραστηριοποιείται στον θαλάσσιο αυτοματισμό για περισσότερα από 50 χρόνια και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά στην Ελλάδα σε κάθε είδους αισθητήρες και όργανα για διάφορους τύπους σκαφών. Ο ομιλητής παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που μετρούν την πίεση επιπέδου θερμοκρασίας ροής κ.λπ.
Τέλος, η Uteco ασχολείται επίσης με την ηλεκτροδότηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την «Επισκόπηση των Εταιρειών Μελών της» της WIMA, την ομιλία του προέδρου της WIMA Ηλία Χατζηεφραιμίδη και την παρουσίαση όλων των μελών της WIMA.
Ο κ. Χατζηεφραιμίδης είπε ότι η WIMA αντικατοπτρίζει τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ ενός δικτύου πιστοποιημένων εταιρειών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μιας ναυτιλιακής εταιρείας από την απόκτηση, συντήρηση και διάλυση πλοίου.
Τέλος αναφέρθηκε στα ορόσημα της WIMA ειδικά σε διάφορα κοινά έργα που παραδόθηκαν τα τελευταία χρόνια όπως οι επισκευές επιβατηγού πλοίου «Amet majesty», Ropax πλοία «Pantokrator», «Elysian», «Sunny», «Corse» και πολλά άλλα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο The Westin Hamburg και τη 2η ημέρα του επαγγελματικού ταξιδιού στο Αμβούργο τα μέλη της WIMA είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δύο ναυπηγεία Emden shipyard and dock GmbH και Fassmer GmbH & Co. KG. που βρίσκονται 2:30-3 ώρες μακριά από το Αμβούργο.
Emden Shipyard
Είναι από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία κατασκευής πολεμικών πλοίων και επισκευής εμπορικών πλοίων. Έως το 2005 ήταν εύρωστο και απασχολούσε 6,000 εργαζόμενους, αλλά αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά και για ένα χρονικό διάστημα διέκοψε την λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο dredger vessel.
Σήμερα λειτουργεί υπό το καθεστώς των παραχωρήσεων χρήσης γης και εγκαταστάσεων με 150 μόνιμους εργαζόμενους και ασχολείται με μετασκευές κατασκευή πολεμικών πλοίων, δεξαμενισμούς, κατασκευή πυλώνων για ανεμογεννήτριες, πόρτες για κανάλια και άλλες ειδικές εργασιες. Πάντως είναι fully booked για το 2025 διαθέτοντας 1 Drydock και δυο floating docks.
Meyer werft
Το ναυπηγείο αυτό είναι εντυπωσιακό. Χτίζονται 3 κρουαζιερόπλοια και είναι απασχολημένο μέχρι το 2034 booked. Επίσης κατασκευάζει πολεμικά πλοια και σκάφη ειδικών αποστολών καθώς και πλατφόρμες.
Το ναυπηγείο αυτό αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του covid όμως επιδοτήθηκε από το κράτος και σήμερα λειτουργεί με επιτυχία ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.
ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531,
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.