Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
28/09, 10:09

Τελετή Αγιασμού 2023-2024 στο «Σπίτι της Μαρίας» και τα TΕΕΝΣ

Παρουσία του Ιδρυτή, Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, εκλεκτών προσκεκλημένων και πλήθους εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κκ. Μάρκο για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2023-24 στην Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων “Το Σπίτι της Μαρίας” και T.E.E.N.S. (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών).
Αρχικά, τους προσκεκλημένους, τους μαθητές και τους γονείς τους, καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μιχάλης Μπελέγρης, ο οποίος τόνισε τον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης, καθώς φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον πρώτο Αγιασμό της  Στέγης τον Σεπτέμβριο του 2013, έτος ίδρυσης της Μαθητικής Στέγης. Στη συνέχεια της ομιλίας του, εξήρε την, κατά 100%, επιτυχία των αποφοιτησάντων μαθητών της Στέγης στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2023 και μάλιστα σε Σχολές της πρώτης τους επιλογής (Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού).
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Dominik Bonikowski, παλαιός απόφοιτος της Στέγης, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος και των 59 μέχρι στιγμής αποφοίτων, περιγράφοντας με συγκίνηση την πρόοδο και την εξελικτική πορεία όλων όσοι γαλουχήθηκαν στο «Σπίτι της Μαρίας» με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.
Ακολούθησαν βραβεύσεις  της πλοιάρχου του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου κ. Χριστίνας Τζουγανάτου από τον ίδιο τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο για τη συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην εργασία της, καθώς και των μαθητών της Στέγης για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η σκυτάλη παρεδόθη στη Διευθύντρια της Στέγης, κ. Παρασκευή Λιαδή, η οποία έκανε μια αναδρομή στον χρόνο, αναφερόμενη στο ξεκίνημα της μαθητικής δομής, στο όραμα  των Ιδρυτών και την αγάπη και συνεχή μέριμνα όλου του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την ευόδωση των στόχων.
Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στην τελετή ήσαν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, οι Δήμαρχοι Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ και Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο τέως Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΒΑ κ. Δ. Μουτζούρη, , ο Συντονιστής της Ομάδας Ιδρυμάτων «Πρωτοβουλία 21» κ. Ιωάννης Μάνος, η Αντιπρόεδρος ΝΑ Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής του Γαλλικού Νηογνώμονος Bureau Veritas κα. Paillette Παλαιολόγου, ο Marine Director του Διεθνούς Οργανισμού INTERTANKO κ. Phil Belcher, η Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ κ. Ελένη Κορωνάκη κ.α.
Η εκδήλωση ωλοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του Ιδρυτή  Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, ο οποίος, πλαισιωμένος από μαθητές του Λυκείου TEENS και της Στέγης της Μαρίας, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες μαθητές για τις επιτυχίες τους στις πρόσφατες Πανελλαδικές εξετάσεις. Τέλος, εξήγγειλε ότι η Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα είναι έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της και να φιλοξενήσει  παιδιά οικογενειών που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας,  προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολεία των Καρδαμύλων.
Η τελετή έκλεισε με τους παριστάμενους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.
Στην τελετή αγιασμού που πραγματοποιήθηκε, στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης ΤΕΕΝΣ (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών), παρευρέθησαν ο Ιδρυτής Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και πλήθος εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε Εργαστήριο Ασφαλούς Πρόσδεσης Πλοίων (Safe Mooring Workshop), το οποίο έχει ανεγερθή στον αύλειο χώρο του Λυκείου.  Το Εργαστήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες ν’ αποκτήσουν γνώση και προσλαμβάνουσες παραστάσεις ως προς τις βασικές αρχές της διαδικασίας πρόσδεσης και απόδεσης πλοίων και να πληροφορηθούν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από πιθανά λάθη χειρισμών κατά τις αντίστοιχες λειτουργίες.
Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου αποτελεί ευγενική χορηγία της εταιρείας Δ. Κορωνάκης ΑΕ.
Ύστερα από εισαγωγική ομιλία του Διευθυντού του Λυκείου κ. Γιάννη Κόκκα, ο οποίος τόνισε την κατά 94% επιτυχία των αποφοιτησάντων σπουδαστών του Λυκείου στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος μίλησε με θέμα "Κλιματική Κρίση: χρέος και καθήκον όλων μας". Στην ομιλία του, ο κ. Μητρόπουλος ανεφέρθη στις δράσεις του Ιδρύματος και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, θαλασσίου και ατμοσφαιρικού, και εξήγγειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με βάση τη Χίο, δημιουργίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Γιάννη Λάτση και την Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), μιάς ψηφιακής Ακαδημίας.
Στις προθέσεις των εμπνευστών/εκτελεστών του προγράμματος είναι, αν το αποτέλεσμα στη δοκιμή της Χίου κριθεί επιτυχές, η μεθοδολογία του και η, εν γένει, πιλοτική δράση ν’ αποτελέσει πρότυπο (και βέλτιστη πρακτική) υλοποίησης και σ’ άλλα νησιά και γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας – κάτι το οποίο θ’ αποτελέσει μία ακόμη πρωτοπορία της Χίου και του Ιδρύματος.
Τιμώμενο πρόσωπο της όλης τελετής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, του οποίου εξήρθη η ευπρέπεια, ακεραιότητα, αμεροληψία, ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και ευδόκιμης σταδιοδρομίας του στο δικαστικό σώμα και στ’ ανώτατα κλιμάκια της διακυβέρνησης της Χώρας, πάντοτε στην υπηρεσία της Πατρίδας. Στον κ. Πικραμμένο προσεφέρθη αργυρούς δίσκος με τη Χιακή Σφίγγα  ̶  αρχαίο έμβλημα του νησιού  ̶  καθώς και ο θυρεός του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».
Τιμήθηκαν, ακόμα, ως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι για το έργο τους, o Συντονιστής Ομάδας Ιδρυμάτων «Πρωτοβουλία 21» κ. Ιωάννης Μάνος, η Αντιπρόεδρος ΝΑ Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής του Γαλλικού Νηογνώμονος Bureau Veritas κα. Paillette Παλαιολόγου, η Αντιπρόεδρος για την Ελλάδα του Βρετανικού Νηογνώμονος Lloyds κα. Ελίνα Β. Παπαγεωργίου, ο Marine Director του Διεθνούς Οργανισμού INTERTANKO κ. Phil Belcher και ο Πρόεδρος της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ κ. Κωνσταντίνος Κορωνάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Paillette Παλαιολόγου παρέδωσε στο Λύκειο το πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9001:2015 – πιστοποίηση που αποδεικνύει την προσήλωση του Σχολείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσῳ της τυποποίησης των διαδικασιών και των διαρκών ελέγχων βάσει ποιοτικώς παραδεδεγμένων προτύπων. 
Με αφορμή τις εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις, βραβεύθηκαν 6 εξ αυτών, οι οποίοι εισήχθησαν με διάκριση στις Σχολές πρώτης επιλογής τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του Ιδρυτή του Λυκείου Καπτα Παναγιώτη Ν. Τσάκου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιά την αναβάθμιση, από το Υπουργείο Παιδείας και ευχαρίστησε τους γονείς και κηδεμόνες των φοιτώντων στο Λύκειο μαθητών και μαθητριών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο Σχολείο και παρότρυνε τη νεολαία της Χώρας να στραφεί προς τα θαλάσσια έργα. Τέλος, εξήγγειλε ότι η Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει δωρεάν παιδιά οικογενειών που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολεία των Καρδαμύλων.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share