Τετάρτη, Ιούλιος 09, 2025
11/01, 10:01

16ο Συνέδριο ναυτιλιακής οικονομίας Maritime Economies

Με τίτλο “οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων και της νέας τεχνολογίας στην ναυτιλία” πραγματοποιήθηκε στο πολεμικό μουσείο το 16ο Συνέδριο ναυτιλιακής οικονομίας με οικοδεσπότες τον Θεόδωρο Χουλιάρα πρόεδρο του Ινστιτούτου IMES και της εταιρίας Upoil, τον Διονύση Πολίτη και την Έφη Κόλια επικεφαλείς της εφημερίδας Maritime Economies.
Το συνέδριο χαιρέτισαν ο υφυπουργός ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υφυπουργείου ναυτιλίας της Κυπριακής κυβέρνησης Στέλιος Χειμώνας οι οποίοι στην ομιλία τους αναφέρθηκαν σε επίκαιρα ζητήματα όπως οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα και οι σχέσεις ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η κα Αθανασία Οικονόμου υπεύθυνη Λιμενικών υποδομών της Νέας Δημοκρατίας.
Βασικός ομιλητής του συνεδρίου, Keynote speaker, ο καπ Δημήτριος Ματθαίου διευθύνων σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement & Aegean Bulk πρόεδρος του AHEPA Maritime Chapter St Nicholas και του Green Award Foundation. Ο κ. Ματθαίου αναφέρθηκε στις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα και τις επιπτώσεις στην ναυτιλία αυτών των εξελίξεων. Όπως είπε οι επιθέσεις αυτές επηρεάζουν το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου που μεταφέρεται μέσω της Ερυθράς θάλασσας και σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας - Ουκρανίας προκύπτουν αυξημένα ασφάλιστρα, καθυστερημένες παραδόσεις, διατάραξη αλυσίδας εφοδιασμού και αύξηση των τιμών των προϊόντων τροφίμων και πρώτων υλών. Όλες αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν την ναυτιλιακή βιομηχανία σε αχαρτογράφητα νερά και σε συνδυασμό με τις αυστηρές περιβαλλοντικές εξελίξεις EU ETS, πρότυπα ESG και νέα καύσιμα που σταδιακά επιβάλλονται δημιουργείται ένα άκρως προκλητικό περιβάλλον.
Ο κ. Ματθαίου τέλος περιέγραψε τα τελευταία επιτεύγματα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων στην παρακολούθηση της αποδοτικότητας των πλοίων και την ανάπτυξη νέων βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων.
Το 1ο πάνελ συζήτησης περιελάμβανε τους έξης ομιλητές: Alexandra Gana Director of Gana Shipping, Spyros Capralos Chairman of the Board of Directors of Starbulk, Valentios Valentis CEO of Pyxis Maritime Corp και Konstantinos Rokkos Chairman & CEO TST International SA & Regional Vice President International Propeller Club of US και Vangelis Hadjiyiannis from GMS.
Για την αγορά των δεξαμενόπλοιων μίλησε ο κ Βαλεντής σημειώνοντας ότι συμπληρώθηκαν 2 χρόνια μιας εξαιρετικής ναυλαγοράς λόγω του πολέμου της Ρωσίας - Ουκρανίας και των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα. Αν συνυπολογιστεί μια πιθανή εξάπλωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ Κίνας Ταιβάν θα εξακολουθήσει η αγορά να είναι ισχυρή αυξάνοντας το tone mile effect με την αύξηση της παραγωγικότητας πετρελαίου των ΗΠΑ και άλλων χωρών προκειμένου να καλύψει την ζήτηση από το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο.
Ο κ. Χατζηγιάννης σχολιάζοντας την αγορά ανακύκλωσης πλοίων είπε ότι λόγω της αύξησης των ναύλων οι διαλύσεις πλοίων είναι σε χαμηλό επίπεδο και μόνον στον τομέα των containerships θα χουμε περισσότερες διαλύσεις πλοίων.
Ο κ. Καπράλος σχολίασε ότι το ξηρό φορτίο επηρεάζεται θετικά από τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά κύριος παράγοντας για την αγορά των dry bulk πλοίων είναι η ανάπτυξη της Κίνας η οποία δυστυχώς εμφάνισε ένα χαμηλό ποσοστό μεγέθυνσης της οικονομίας της το 2023.
Ο Δρ. Ρόκος στην παρέμβασή του προέβλεψε ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν μέσα στο 2024 με περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και ενώ η παγκόσμια ναυτιλία παροδικά επωφελείται από την άλλη πλευρά το διεθνές εμπόριο περιορίζεται γεγονός που μακροπρόθεσμα θα χει αρνητικές συνέπειες στην ναυτιλία.
Ο κ. Καπράλος επίσης αναφέρθηκε στην εξαγορά της Eagle Bulk από την Star Bulk εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Nasdaq της Νέας Υόρκης δημιουργώντας έναν στόλο 178 πλοίων τον 2ο παγκοσμίως μετά την Cosco.
2ο πάνελ συζήτησης: George Xiradakis Senior Maritime & Investment Banker Founder of XRTC Business Consultants, Katerina Stathopoulou Executive Director, Investments & Finance Ltd, Pinelopi Kassani Partner - Governance RIsk and Assurance MOORE Greece, Vassilis Mantzavinos Member of the board of Neptune Leasing, Kostas Oikonomou Deputy General Manager Head of Shipping Finance of Pancreta Bank.
Ο κ. Ξηραδάκης επισήμανε την σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης στην ναυτιλία και της εταιρικής διακυβέρνησης.
Στην παρέμβασή της η Κατερίνα Σταθοπούλου τόνισε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης του ρίσκου μιας χρηματοδότησης με κριτήρια ESG εκτός από την οικονομική φερεγγυότητα του δανειζόμενου ανοίγοντας νεες δεξιότητες και γνώσεις.
Ο κ Οικονόμου συμφώνησε ότι έχει αλλάξει η χρηματοδότηση της ναυτιλίας και κυρίως η δομή των χρηματοδοτών αφού από commercial τράπεζες περάσαμε σε σχήματα leasing και private funds. Επίσης όλες οι τράπεζες έχουν προσλάβει άτομα που αξιολογούν την πολιτική ESG μιας εταιρίας και όχι μόνο ειδικά στελέχη εξετάζουν ζητήματα Poseidon principles, money laundering κτλ.
Ο κ. Μαντζαβίνος περιέγραψε τι άλλαξε στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Κατά την γνώμη η μεγάλη αλλαγή είναι ότι τα 400δις δολ δάνεια της παγκόσμιας ναυτιλίας που πριν το 2008 προέρχονταν κυρίως απο Ευρωπαϊκές τράπεζες οι περισσότερες έχουν σήμερα εγκαταλείψει την χρηματοδότηση πλοίων και το κενό αυτό καλύφθηκε απο leasing εταιρίες της Άπω Ανατολής και άλλων χωρών. Το ESG είναι μια σημαντική εξέλιξη η οποία δίνει ένα κίνητρο στην ναυτιλιακή εταιρία να εφαρμόσει μια περιβαλλοντική πολιτική.
Η κα Κασσάνη αναφερόμενη στα κριτήρια ESG είπε ότι οι ελεγκτές εξασφαλίζουν την ποιότητα μιας περιβαλλοντικής στρατηγικής με διαφάνεια και συμμόρφωση. Το τμήμα των αξιολογήσεων μιας τράπεζας θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογεί τα μη οικονομικά στοιχεία με τυποποιημένο τρόπο.
Ο κ. Κοτζιάς αποτύπωσε το ζήτημα της βιωσιμότητας από την σκοπιά του ναυλομεσίτη τονίζοντας ότι η ελληνική ναυτιλία συναγωνίζεται με αποτελεσματικότητα τις ξένες ακολουθώντας την τεκμηρίωση ESG και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και τα νέα περιβαλλοντικά standards CII, RightShip rating κτλ.
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό των ελληνικών τραπεζών με τις αντίστοιχες Κινεζικές υπάρχει κάποιες σημαντικές διάφορα ότι πολλές ξένες τράπεζες δεν ακολουθούν τα Poseidon principles και έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούν newbuilding πλοία χωρίς την ανάγκη σύναψης ενός κοινοπρακτικού δανείου. Ωστόσο η ελληνική πλοιοκτησία βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστώντας στην χρηματοδοτική αγορά.
Πάντως οι μικρομεσαίες ναυτιλιακές εταιρίες θα απευθυνθούν λόγω της δομής τους στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση παρά σε μεγάλους ξένους χρηματοδοτικούς ομίλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον Έλληνα πλοιοκτήτη με αποκλειστικά χρηματοοικονομικά κριτήρια ενώ οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν προσωπικές σχέσεις και έχουν μεγαλύτερη γνώση της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς.
3ο πάνελ: Despina Panayiotou Theodosiou CEO Tototheo Maritime Immediate Past President WISTA International, Ioannis Patiniotis Finance Director at Carras (Hellas) SA, Panagiotis Gavalas, Director of Operations at IQ Solutions, Spyros Goumas, CEO SQLearn, Mike Konstantinidis, Managing Director, Vessel Optimisation at ZeroNorth.
4ο πάνελ: Helena Athoussaki Chief Sustainability Officer Motor Oil Group, Nikolaos Liapis Energy and Business Consultant - Managing Partner at ActoNonVerba, Goerge Margetis, CEO Margetis Maritime Consulting, John Kokarakis Technology & Business Development Director SE Europe Black Sea & Adriatic Zone Bureau Veritas, Antonis Trakakis Technical Director at RINA.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share