Τετάρτη, Μάρτιος 22, 2023
19/01, 10:01

Ομιλία Γιάννη Πλακιωτάκη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά “Η Ελλάδα με 5.154 πλοία είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έχει σπουδάσει βιοχημικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κατάγεται από το Λασίθι, έχει διοικήσει μια οικογενειακή κινηματογραφική επιχείρηση στη Σητεία και έχει υπάρξει αθλητής του Σητειακού.
Στην πολιτική εισήλθε το 1987 και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Σητείας. Το 2004 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου και έχει θητεύσει ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, τομεάρχης Ναυτιλίας και από το 2014-2015 διετέλεσε Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα διετέλεσε ως πρόεδρος της ΝΔ. Από το 2019 είναι υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Γιώργος Αλεξανδράτος τον υποδέχθηκε με μια μαντινάδα “Αγαπητέ μας υπουργέ η Ναυτιλία σε στηρίζει. Τόσα χρόνια τομεάρχης ξέραμε ότι το κατέχεις και από τότε μέχρι σήμερα το έργο σου το κτίζεις. Έχει ένα καλό επιτελείο και λιμενικό βαρβάτο. Η Κρήτη σε εξέλεξε ως άξιο παλικάρι και για τη ναυτιλία μας αποδείχθηκες άξιος καπετάνιος”.
Μιλώντας ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης προς τα μέλη της Ναυτιλιακής Λέσχης είπε ότι πέρασαν 3,5 χρόνια από την τελευταία ομιλία του στον ίδιο χώρο και σε μια περίοδο δύσκολη λόγω της πανδημίας και ενεργειακής κρίσης παρουσιάσαμε ένα πλούσιο έργο.
Σήμερα η Ελλάδα έχει διεθνές κύρος και ισχυρή φωνή στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.
Το ΥΕΝΑΝΠ έδωσε μεγάλη έμφαση στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων με ενίσχυση των μέσων του Λιμενικού Σώματος και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στο χώρο της ακτοπλοΐας και της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Την διετία 2021-22 είχαμε 24% και 42% περισσότερες εγγραφές πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο αντίστοιχα. Επίσης προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση του μητρώου ναυτικών και επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα με 5.154 πλοία είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο. Επίσης δώσαμε έμφαση στην αντιπροσώπευση στον ΙΜΟ με την εκλογή της στην κατηγορία Α των κρατών και διαφυλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταγωνισμού και υπογράψαμε νέο συνυποσχετικό φορολόγησης με τον Ελληνικό εφοπλισμό που θα αποφέρει € 60εκατ.
Ως προς την κρίση στην Ουκρανία συμβάλλαμε στην δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία όπου συμμετείχαν μεγάλος αριθμός ελληνικών πλοίων.
Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Εμπορικού Ναυτικού Δικαίου που εκκρεμούσε για 64 ολόκληρα χρόνια και θα ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2023.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την πρόσληψη καθηγητών και εκπαίδευση των ναυτικών και χρηματοδοτήσαμε το 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι των δόκιμων αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού. Θα προτείνουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση με σκοπό να κινητοποιήσουμε περισσότερο την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Σε επίπεδο ΙΜΟ με προτάσεις της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί ο ναυλωτής στο κόστος συμμόρφωσης για την απανθρακοποίηση και μετάβαση στην ενεργειακή και όχι μόνο γιατί πρέπει να υπάρξει συνεργασία ναυπηγείων, νηογνωμόνων και όλων των μερών της ναυτιλίας.
Τέλος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένουμε την χρηματοδότηση για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και την βιωσιμότητα των άγονων γραμμών με δρομολόγηση σύγχρονων και πράσινων πλοίων. 
Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία των νέων θεσμικών πλαισίων στο yachting και τα ρυμουλκά πλοία.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share