Τρίτη, Ιανουάριος 31, 2023
17/11, 09:11

Η ενεργειακή απόδοση και η ευρωπαϊκή νομοθεσία στο επίκεντρο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Lloyd’s Register

Στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας έδωσαν το παρών την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στο εντυπωσιακό κτίριο του Τσίλερ, όπου στεγάζεται το Fondazione και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου για την ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Συμβουλευτικής του Lloyd’s Register.
Η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τις προσπάθειες του κλάδου προς την κατεύθυνση αυτή καθώς και η σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης του ενεργειακού αποτυπώματος των πλοίων εν λειτουργία τέθηκαν επί τάπητος.
 «Στην προσπάθεια μακροπρόθεσμης μείωσης των αέριων ρύπων που προέρχονται από τη ναυτιλία και μετάβασης σε καύσιμα χαμηλότερου ή μηδενικού άνθρακα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό που είναι άμεσα και πρακτικά εφικτό σήμερα για τον υπάρχοντα στόλο. Η Ελλάδα, ως η πατρίδα του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου και κυρίαρχη δύναμη των θαλάσσιων μεταφορών, διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής και να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων εν λειτουργία. Ανταποκρινόμενοι στη πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Εναλλακτικών Θαλάσσιων Καυσίμων και Τεχνολογιών της Ε.Ε., έχουμε θέσει στα άμεσα σχέδιά μας τη δημιουργία ενός κέντρου που θα επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση των πλοίων σε λειτουργία, με έδρα την Ελλάδα, που θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα», δήλωσε ο Nick Brown, CEO του Lloyd’s Register.
Στη φετινή συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβε μέρος η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζουν οι νομοθετικές αρχές για την άμεση και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στα νομοθετήματα που είναι προς ψήφιση σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα αυτό.
Εκ μέρους των ναυλωτών, ο Nicholas Logan, Asset Deal Originator στην Cargill, αναφέρθηκε στην προληπτική δράση και την ευέλικτη προσέγγιση της εταιρίας σχετικά με την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, εστιάζοντας σε τρέχουσες τεχνολογικές εφαρμογές που επιτρέπουν άμεση μείωση των εκπομπών, σε μεσοπρόθεσμες λύσεις αξιοποιώντας βιοκαύσιμα και αιολική ενέργεια καθώς και συνέργειες για τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων λύσεων μηδενικών ρύπων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις ναυπήγησης πλοίων, την επίδραση των εναλλακτικών καυσίμων στον σχεδιασμό πλοίων καθώς και στα τρέχοντα προγράμματα που υλοποιεί το Maritime Decarbonisation Hub του Lloyd’s Register για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Στο στόχαστρο των συζητήσεων τέθηκαν οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
«Το ελληνικό γραφείο του Lloyd’s Register συνεχώς ανεβάζει τον πήχη, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των πελατών, επενδύοντας σε γνώση και τεχνολογία και προωθώντας την ενσωμάτωση και τη διαφορετικότητα. Αυτά είναι τα απαραίτητα εφόδια που αναπτύσσει ο οργανισμός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις», τόνισε ο Θεοδόσης Σταματέλλος, Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Lloyd’s Register. «Το μήνυμα που πήραμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι ξεκάθαρο. Η συνεργασία όλων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης», συμπλήρωσε.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share