Δευτέρα, Οκτώβριος 07, 2024
19/09, 10:09

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΔΡΑΣ 2024 Να υπερισχύσει η κοινή λογική στην εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών

Με στόχο να συμβάλει στην ασφαλή & ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας  αξιοποιώντας της τεχνητή νοημοσύνη Artificial Intelligence A.I. και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιήθηκε το 15ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ύδρας που διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, ο ανθρώπινος παράγοντας θα ενισχυθεί διαθέτοντας πιο αποτελεσματικά εργαλεία και  νέα προσόντα (skills) για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της απανθρακοποίησης και των γεωπολιτικών αλλαγών.

Το συνέδριο άνοιξε ο Γιάννης  Σαχίνης, Πρόεδρος, Αδελφότης Υδραίων Αθηνών, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημασία του συνεδρίου που είναι η αναζήτηση λύσεων στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία, όπως η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Γιώργος Τσαβλίρης, Co-principal του Tsavliris Salvage Group, με την εμπειρία του στα ζητήματα ασφάλειας και ναυτιλιακής διαχείρισης κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο του συντονισμού και της εξεύρεσης πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων.

Η πρώτη ενότητα είχε θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και αν θα υπερισχύσει τελικά η κοινή λογική στην υιοθέτηση της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δρ. Γεώργιος Πατέρας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι εξής: Γιάννης Πατινιώτης, Διευθυντής οικονομικών, Carras (Hellas) S.A., Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Advanced Engineering Services, Εμμανουήλ Βορδώνης, Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Thenamaris Ship Management Inc.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να προσέξουμε την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να μην αποτελέσει δολοφονικό εργαλείο για το ναυτικό.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από τον άνθρωπο με την αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων και της ψυχοσύνθεσης του ναυτικού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δρ.  Γιάννης Πατινιώτης.

Ο άνθρωπος πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την κρίση του και να μην βασίζεται αποκλειστικά στο Α.Ι.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν και στο θέμα της ηθικής σε όλους τους τομείς της ιατρικής, αμυντικής βιομηχανίας και της ναυτιλίας ώστε η τεχνολογία να μην προκαλέσει διλήμματα στην επιβίωση, υγεία και απασχόληση των ανθρώπων.

Εν κατακλείδι το ΑΙ είναι ένα εργαλείο που αυξάνει την παραγωγικότητα και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη σκέψη.

Η κα Χρυσούλα Πατρικίου, Business Development Director της PYLI NET μίλησε στη συνέχεια για την αξιολόγηση των ναυτικών.

Η  PYLI NET διαθέτει τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία μετρώντας τα μαλακά προσόντα soft skills και την ικανότητα και συμπεριφορά των ναυτικών. Η εφαρμογή ονομάζεται soft screen αξιολογώντας 26 soft skills. Δημιουργός του είναι ο Δρ. Γιάννης Πατινιώτης, οικονομικός διευθυντής της Carras (Hellas) S.A.

Ο αξιολογούμενος απαντάει σε κατάλληλες ερωτήσεις και το σύστημα παράγει μια αναφορά που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αξιολόγησης του ναυτικού.

Για τον κλάδο της νηολόγησης και την εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μίλησε ο Σπύρος Χειρδάρης, ABS Manager, Global Ship System Center.

Στην 2η ενότητα συζητήθηκε το θέμα: “Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ” με συντονιστή τον Κωστή Σταμπολή, Chairman & Executive Director of Institute for Energy of SE Europe (IENE).

Τα Θέματα συζήτησης ήταν Ενέργεια, Εμπορεύματα, Ναυτιλία, Ερυθρά Θάλασσα – Διώρυγα του Σουέζ – Η απειλή των Χούθι, Ο αντίκτυπος στην Ναυτιλία αναφορικά με κινδύνους και μελλοντικών ναύλων και Γεωπολιτικά θέματα.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, CEO, Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., Γιάννης Τριφύλλης, Εκτελεστικό Μέλος, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δημήτρης Πατρίκιος, Chairman VShips, Intertanko Hellenic Med Panel, Γιώργος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants, Μιχάλης Τσαμαδός, UCL, Dept. of Earth Sciences, Χάρης Αντωνίου Founder & Managing Director Neptune Maritime Leasing Ltd., Κώστας Κωνσταντίνου, Διευθύνων σύμβουλος, Moore Stephens Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε., Δρ. Πάνος Νομικός, Deputy Managing Director, Danaos Management Consultants S.A. & Γιώφης Φλωρεντίν Founder & CEO, Learning Seaman.

Στην παρουσίασή του ο κ. Σταμπολής επεσήμανε ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο χρήσης πηγών καθαρής ενέργειας ωστόσο εκτίμησε ότι το πετρέλαιο λόγω των αυξημένων αναγκών ενέργειας θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο καύσιμο.

Πάντως όσοι έχουν επενδύσει σε μεταφορά νέων φορτίων όπως το CO2, ammonia, methanol, θα έχουν μια εξαιρετική προοπτική. Παρά την τεράστια κινητοποίηση για την απανθρακοποίηση του πλανήτη είναι αμφίβολο και δεν έχει απεδειχθεί επιστημονικά ότι θα σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέφερε την εμπειρία του από την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει χάσει τον προσανατολισμό της και αντί να ασχοληθεί με τη ναυτιλία και τον σιδηρόδρομο έχει επικεντρωθεί στο ποδήλατο και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να έχει απωλέσει μεγάλο αριθμό ναυπηγείων καθώς η ναυπήγηση πλοίων έχει μεταφερθεί στην Άπω Ανατολή. Ευτυχώς το ταμείο ανάκαμψης έχει προβλέψει κάποια εργαλεία χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων και της ναυτιλίας κυρίως στον τομέα της πράσινης μετάβασης.

Ως διευθυντής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διαβεβαίωσε ότι έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών από δεξαμενισμούς μέχρι και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων.

Ο κ. Γιάννης Τριφύλλης υποστήριξε ότι δεν μπορείς να έχεις κανόνες χωρίς αρχές υπονοώντας ότι η Δύση θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες όπως η ειρήνη και δικαιοσύνη.

Για την ψυχική υγεία και τη σημασία στην ευημερία των ναυτικών μίλησε ο κ. Γιώφης Φλωρεντίν.

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC άνοιξε την συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις κάνοντας μνεία στον πρώην υπουργό Ανδρέα Ανδριανόπουλο ο οποίος είχε προβλέψει την αναταραχή που ζει σήμερα η ανθρωπότητα,

Ο κ. Χάρης Αντωνίου διευθύνων σύμβουλος της Neptune Maritime Leasing μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μια μαζική έξοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη ναυτιλία λόγω των αυστηρών κανόνων BASLE III & IV και την αντικατάστασή τους από το χρηματοδοτικό leasing.

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε η Neptune Maritime με βάση την Ελλάδα που παρέχει κεφάλαια στην ναυτιλία υπό την μορφή venture capital.

Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος της V.ships συμφώνησε ότι η ναυτιλία επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναταραχές στην παγκόσμια σταθερότητα ωστόσο ενίοτε η αβεβαιότητα και οι ξαφνικές αλλαγές ευνοούν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Επισήμανε επίσης ότι η απανθρακοποίηση προχωρά με αργούς ρυθμούς και το πετρέλαιο θα παραμείνει κύρια μορφή ενέργειας για πάρα πολλά ακόμη χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να μην εξαρτάται ο κόσμος από τα ισχυρά συμφέροντα των πετρελαϊκών χωρών. 

Ο Δρ. Πάνος Νομικός της Danaos Management στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και την δυσκολία να τεθούν κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της διαμάχης Ανατολής – Δύσης.

Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου διευθύνων σύμβουλος της Moore Greece παρουσίασε τις απόψεις του επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός των παγκόσμιων εξελίξεων αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό τους για την χρηματοδότηση της ναυτιλίας και υιοθετώντας μια πιο προσεκτική πολιτική.

Πάντως οι ομιλητές συμφώνησαν ότι εάν η Ευρώπη και η Αμερική δεν χρηματοδοτήσουν τη ναυτιλία του μέλλοντος τότε θα απολέσουν ένα μεγάλο στρατηγικό όπλο από την φαρέτρα τους.

Στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος πρώην υπουργός που τιμάει κάθε χρόνο με την παρουσία του το συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθήνας αναφέρθηκε στην Έκθεση Ντράγκι την οποία χαρακτήρισε ανεφάρμοστη και αναρωτήθηκε γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει αντιδράσει στην αίτηση της Τουρκίας για την είσοδο στους BRICS.

Τέλος στην Ενότητα ΙΙΙ κυριάρχησε το ευφάνταστο σύνθημα “ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ: THE ADOPT A SHIP PROGRAM”.

Ομιλητές ήταν οι Ειρήνη Νοτιά, Founder of Project Connect, Ευάγγελος Παντελής, Διευθυντής Γυμνασίου Ύδρας, Κωνσταντίνα Λούλου, Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Ύδρας, Αδαμαντία Σπανακά, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στην Project Connect, Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ακούστηκε ένα όμορφο τραγούδι για το Adopt a Ship, το πρόγραμμα της Project Connect τους στίχους του οποίου έγραψαν οι μαθητές σχολείου από την Φλώρινα.

Να τονιστεί ότι στο Adopt a Ship συμμετέχουν 14.000 μαθητές, 121 πλοία, 168 τάξεις, 102 σχολεία και 41 ναυτιλιακές εταιρείες.

Η επίδραση του προγράμματος είναι τεράστια καθώς πολλοί μαθητές σε ποσοστό 49,2% εκφράζουν την επιθυμία να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Το συνέδριο έκλεισε με τιμητική Βράβευση του εφοπλιστή Βασίλη Πατέρα, Πρώην Πρόεδρος, Axionhellas, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων και Managing Partner AlphaOmega Management pte. Ο κ. Πατέρας έχει συμβάλλει στην ενίσχυση των ακριτικών νησιών με ανακαινίσεις φυλακίων και την υγειονομικό εξοπλισμό. Έχει τιμηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικας.

Τελικά σχόλια – Συμπεράσματα: Εμμανουήλ Βορδώνης, Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Thenamaris Ship Management Inc.

Ο κ. Εμμανουήλ Βορδώνης ανέφερε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι πολύ σημαντική για την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και ότι δεν πρέπει να κτίσουμε έναν κόσμο του φόβου. Η λύση δεν είναι ο πόλεμος ούτε η τεχνητή νοημοσύνη Α.Ι. αλλά η δημοκρατία και η θετική ηγεσία.

Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο “Η ωραία Ύδρα”.

 

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share